Modelka Andrea Verešová chce řešit zveřejnění svých erotických fotografií na internetu

Modelka Andrea Verešová chce řešit zveřejnění svých erotických fotografií na internetu | foto: andrea-veresova.szm.sk

Verešová chce řešit hanbaté fotografie před soudem

  • 84
Modelka Andrea Verešová chce řešit zveřejnění svých lechtivých fotografií na internetu. Soudně. Zvažuje podání žaloby. A mohla by na tom pořádně vydělat. Podle námi oslovené právničky se totiž jedná o tzv. nemajetkovou újmu.

Fotografie se na internetu objevily před třemi lety. Snímky podle Andrey vznikly na základě smlouvy s americkým fotografem, přičemž měly sloužit pro prestižní americký časopis Sports Illustrated.

"Vždy při každém focení pořídí fotograf řadu "syrových" fotografií, z nichž následně dojde k úpravě a výběru pro případný tisk. To, že kompletní neupravené fotografie bez mého souhlasu, tedy protiprávně, prodal americké internetové firmě, je politováníhodné," řekla ke kauze iDNES.cz Verešová.

Inkriminované fotografie, které kolují na internetu.

Andrein manžel, právník Daniel Volopich, však nechce nechat kauzu jen tak. Verešová tedy za jeho podpory zvažuje podání žaloby. "V současné době podnikám právní kroky směřující k ochraně mé osobnosti, a to jak proti protiprávně zneužitým fotografiím ve Spojených státech, tak i proti českým a slovenským bulvárním médiím při plném využití českého a slovenského tiskového zákona, příslušných ustanovení občanského zákona na ochranu osobnosti a v některých případech naprosto lživých informací i s využitím trestního zákona," dodala Andrea.

Verešová tedy zřejmě půjde cestou nemajetkové (například psychické) újmy. "Paní Verešová zřejmě podá prostřednictvím svého právníka žalobu na ochranu osobnosti. A bude žádat na základě způsobené nemajetkové újmy finanční odškodnění," řekla iDNES.cz právnička Dagmar Raupachová.

Křištálová lupa

"Pak ještě bude záležet na tom, kdo je žalovaný. Jestli přímo fotograf, nebo americká firma, kterou zastupoval. V obou případech jsou ale zřejmě subjekty zapsány do českého Obchodního rejstříku, takže stejně vše půjde podle českých zákonů. Žádný střet s anglosaským systémem tam tedy nebude," dodala k možnému soudnímu sporu Raupachová.

Verešová, která je nyní podruhé těhotná, na tom prý kvůli opětovnému vytažení fotografií není psychicky nejlépe. Na akce však i nadále chodí doprovázena svým manželem Danielem. Naposledy se ukázala na křtu kalendáře Stop malárie, kde se jí stala malá nehoda. - čtěte Těhotná Verešová se málem skácela k zemi, zachránil ji manžel

Myslíte si, že má Andrea Verešová šanci vyhrát právní spor kvůli lechtivým fotografiím?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 23. října 2008. Anketa je uzavřena.

Ne
Ne 876
Ano
Ano 326