Miss Earth 2012 Tereza Fajksová odevzdala korunku krásy Venezuelance Alyz...

Miss Earth 2012 Tereza Fajksová odevzdala korunku krásy Venezuelance Alyz Henrichové (7. prosince 2013). | foto: AP

Češku Fajksovou na trůně Miss Earth vystřídala kráska z Venezuely

  • 11
Novou Miss Earth se stala dvaadvacetiletá Alyz Henrichová z Venezuely. Finále třetí největší soutěže krásy na světě se konalo na Filipínách a Miss Earth 2013 korunovala loňská vítězka, Češka Tereza Fajksová.

Jižní Amerika letos slaví několik úspěchů soutěžích krásy. Vítězkou konkurenční Miss Universe se také stala zástupkyně z Venezuely (více zde).

Na druhém místě na Miss Earth skončila Katia Wagnerová z Rakouska a získala titul Miss Air. Soutěžící Punika Kulsoontornrutová z Thajska byla třetí a má titul Miss Water. Korejka Catharina Choi získala titul Miss Fire.

České Miss Earth 2013 Monice Leové se nepodařilo dostat  do semifinálové šestnáctky. V oficiálním hlasování fanoušků soutěže tzv. People’s Choice ale obsadila 6. místo.

"Jsem vděčná, že jsem byla právě v této soutěži. Doufám, že jsme alespoň trochu strhly pozornost médií a pomohly tak Filipínám po tajfunu Yolanda. Odvážím si velmi silné zážitky, kdy jsme se tváří v tvář setkaly s lidmi ze zasažených oblastí. Neztratili úsměv a já je nestačila obdivovat," řekla Leová. 

Na Filipínách strávila česká kráska tři týdny a i v přípravě na finále dívky dodržely heslo soutěže Beauties for a Cause a kromě focení a zkoušek se věnovaly především pomoci obětem po tajfunu Yolanda, ekologické osvětě, sázení nových stromků a dalším veřejně prospěšným aktivitám.

Na světě se konají tři velké soutěže krásy. Nejmladší z nich je Miss Earth, založená v roce 2001. Odlétá na ni třetí nejkrásnější Češka, tedy dívka, která v minulosti měla titul 2. vicemiss. Soutěž má ekologický podtext. Světovou Miss Earth 2012 se stala Češka Tereza Fajksová (více zde).

Češka Tereza Fajksová získala titul Miss Earth 2012 (24. listopadu 2012).

Miss ČR a Miss World 2006 Taťána Kuchařová

Nejstarší ze soutěží krásy je Miss World, založená v Británii v roce 1951. Jezdí na ni dívka, která v národní soutěži skončila na druhém místě, tedy v minulosti 1. vicemiss. Ještě před sloučením Miss ČR a České Miss se podařilo světové finále Miss World vyhrát Taťáně Kuchařové v roce 2006. 

Miss Universe, kterou organizuje miliardář Donald Trump, byla založena v USA v roce 1952. Česko na světovém finále zastupuje vítězka národní soutěže krásy. Česká Miss 2013 Gabriela Kratochvílová letos v Moskvě získala titul Bond Girl (více zde).