Země podpoří vznik speciálních sil

Varšava - Kanada vítá plán USA na vytvořeních nových speciálních sil rychlé reakce NATO, které by byly schopny bleskově a účinně zasáhnout kdekoliv na světě. Americký návrh přednesl na zasedání ministrů obrany členských zemí Aliance americký ministr Donald Rumsfeld. Speciální síly by čítaly až dvacet tisíc vojáků a byly by vybaveny nejmodernějšími zbraněmi a technikou. Součástí by měly být i protichemické a protibiologické jednotky, námořnictvo a letectvo.

"Je to velmi dobrý plán. Nové mnohonárodní jednotky by byly schopny čelit novým hrozbám," konstatoval kanadský ministr obrany John McCallum s tím, Kanada je již nyní připravena do nových jednotek začlenit několik set svých vojáků.

O vzniku nových sil okamžité reakce by měli nejvyšší představitelé Severoatlantické aliance diskutovat na pražském summitu v listopadu. Pokud v Praze přijmou takovou myšlenku, Aliance by podle kanadského ministra McCalluma mohla začít budovat nové síly v horizontu dvou let.

Skeptici však předesílají, že například právě kanadské ozbrojené síly jsou již nyní nedostatečně financovány a nejsou schopny se účastnit několika aliančních misí současně. "Jsou tu jisté problémy, ale myslím, že v tomto ohledu je vyřešíme," uvedl McCallum.

Podobně vítá myšlenku na vznik nových sil i Norsko. "Je to pozitivní myšlenka. Už jsme odstartovali reorganizaci norské armády," sdělila norská ministryně obrany Kristin Krohnová Devoldová. 


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video