Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Běloruský azyl pro wagnerovské žoldáky rychle ožívá, potvrzují satelity

  16:01
Dlouho nevyužívaná běloruská vojenská základna Tseľ v posledních dnech rychle ožívá. Právě tam má vznikat nové „azylové“ zázemí pro žoldáky ruské Wagnerovy soukromé vojenské společnosti Jevgenije Prigožina po pokusu o vojenskou vzpouru a tažení na Moskvu z minulého víkendu. Nebývale velký pohyb potvrdila analýza satelitních snímků české společnosti SpaceKnow.
Nepoužívaná běloruská vojenská základna Tseľ poblíž města Asipovičy v...

Nepoužívaná běloruská vojenská základna Tseľ poblíž města Asipovičy v Mohylevské oblasti, kde zřejmě vzniká tábor pro žoldáky Wagnerovy skupiny. Analýza snímku z 27. června odhalila nebývalou aktivitu. | foto: SpaceKnow

Rozsáhlý vojenský komplex Tseľ poblíž města Asipovičy v Mohylevské oblasti leží nedaleko dálnice M5 z Minsku do Homelu a do roku 2016 sloužil elitní běloruské 465. raketové brigádě, která jako jediná měla ve výzbroji taktické balistické rakety Iskander.

Od přestěhování jednotky byla základna prakticky nevyužívaná. Pár automobilů, minimální pohyb. Až do minulého týdne, kdy se o místě začalo hovořit jako o možném novém „útočišti“ pro jednotky ruské Wagnerovy soukromé vojenské společnosti Jevgenije Prigožina po vojenské vzpouře a tažení žoldáků na Moskvu z minulého víkendu. Základnu měl wagnerovcům nabídnout běloruský diktátor Alexandr Lukašenko.

Relativní klid na nevyužité základně asi 130 kilometrů od Minsku panoval až do úterý 27. června. Pak základna nebývale ožila. Jde o stejný den, kdy mělo v Bělorusku přistát Prigožinovo soukromé letadlo a jeho přítomnost v zemi potvrdil sám Lukašenko.

Komerčně dostupné satelitní snímky, ačkoliv pouze ve středním rozlišení, v tu dobu odhalily v oblasti velký pohyb. Potvrdila to analýza, kterou pro natoaktual.cz exkluzivně zpracovala oceňovaná česká technologická společnost SpaceKnow, jejíž unikátní aplikace pro obrazové zpravodajství IMINT (Imagery Intelligence) dokáže prostřednictvím satelitních dat sledovat rozsáhlé oblasti prakticky kdekoliv na světě a analyzovat, co se v nich děje.

Nepoužívaná běloruská vojenská základna Tseľ poblíž města Asipovičy v Mohylevské oblasti, kde zřejmě vzniká tábor pro žoldáky Wagnerovy skupiny. Analýza snímku z 27. června odhalila nebývalou aktivitu.

Infrastruktura na nepoužívané běloruské vojenské základně Tseľ poblíž města Asipovičy na snímku z 15. června 2023. Aktivita v komplexu byla v té době minimální.

Na nepoužívané základně podle analýzy během pár dní vyrostl vojenský tábor. Už 26. června analýza SpaceKnow zaznamenala pohyb.

Za nový domov pro wagnerovce místo předtím označil také nezávislý ruský portál Vjorstka. Podle něj základna dokáže pojmout až 8 tisíc mužů. V oblasti má běloruská armáda několik cvičišť a muničních skladů.

Zatím není jasné, zda a kolik wagnerovců se do Běloruska už přesunulo a ještě přesune. Lukašenko naznačil, že wagnerovci mohou posloužit při výcviku jeho vlastní armády a jednotky žoldáků označil za „nejpřipravenější v ruské armádě“. Wagnerovci by se podle Lukašenka měli s běloruskými vojáky podělit o své zkušenosti z bojů.

„Pokud k nám jejich velitelé přijedou, pomohou nám. Mají zkušenosti. Byli v první linii, v útočných oddílech. Řeknou nám, co je teď důležité. Budou hovořit o zbraních: jaké dobře fungovaly a jaké nikoliv. A také o taktice, jak útočit, jak se bránit,“ prohlásil Lukašenko.

V klíčové dny bylo nad oblastí stále zataženo a během krátké „díry“ v oblačnosti stihly místo vyfotit jen satelity ze středním rozlišením. To se změnilo až v pátek, kdy nejnovější snímek ve vysokém rozlišení získala britská BBC.

Záběr jasně ukázal, že na místě vznikl během pár dní rozlehlý tábor, čítající nejméně 300 staveb podobných stanům. BBC upozornila, že předchozí snímek z 15. června žádnou takovou viditelnou strukturu neodhalil.

Uspořádání, rozměry i barva jsou přitom velmi podobné jako u jiných vojenských táborů, které úřady v Rusku a Bělorusku nechaly postavit od počátku roku 2022, tedy krátce před začátkem ruské invaze na Ukrajinu.

Ukrajinská pohraniční stráž podle svého mluvčího zatím nezaznamenala, že by v Bělorusku prokazatelně vznikaly tábory pro ruské žoldnéře, takovou variantu ale nevyloučila. Situaci v sousední zemi ale také aktivně sleduje ukrajinská rozvědka.

Její šéf Kyrylo Budanov připustil, že v Bělorusku je zřejmě zatím jen hrstka wagnerovců a masivní stěhování jednotek žoldáků se podle jeho slov neplánuje. Vznikající tábor má podle něj sloužit k logistickým účelům pro operace Wagnerovy skupiny v zámoří, tedy především v Africe.

Obavy z přítomnosti ruských žoldáků v Bělorusku ale vyjádřilo Polsko. Varšava proto zvýší vojenskou přítomnost a rozšíří zabezpečení podél hranice s Běloruskem, avizoval podle polské zpravodajské stanice TVN24 místopředseda vlády a předseda vládnoucí strany PiS Jarosław Kaczyński.

Rozhodnutí je podle něj přímou reakcí na přesun wagnerovců do Běloruska. „Wagnerovci tam jsou. Podle údajů, které v tuto chvíli máme, by to mohlo být kolem 8 000 vojáků,“ řekl.

Autor: , natoaktual.cz
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Trump si před Bidenem udržuje náskok, ukazuje předvolební průzkum

28. dubna 2024  18:11

Bývalý republikánský prezident Spojených států Donald Trump, který se opět uchází o křeslo v Bílém...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...