Slováci chtějí posílit misi v Afghánistánu

Slovenské ministerstvo obrany chce poslat do mise v Afghánistánu dalších 16 vojáků a jednoho důstojníka do velení operace NATO v této zemi. Informovala o tom mluvčí ministerstva Katarína Heimschildová. Zvýšení o četu k odminovávání musí posvětit vláda a parlament.

"Zatím jde pouze o návrh, který je ve vnitroresortním připomínkovém řízení. Mělo by jít o vyslání 16 ženistů do oblasti Kábulu," sdělila Heimschildová.

"Nejde o novou misi, ale o rozšíření stávající," upřesnila.

Slovensko má nyní v Afghánistánů 40 ženistů, kteří působí zejména v okolí města Bagrám nedaleko afghánské metropole. Parlament vyslání této jednotky schválil v červnu roku 2002 a ke zvýšení počtu vojáků je třeba opětovného souhlasu sněmovny.

Očekává se, že by zákonodárný sbor mohl návrhu říci "ano". Vyslání 16 specialistů na likvidaci min a nevybuchlé munice si podle ministerstva vyžádá náklady zhruba 70 milionů slovenských korun a tato částka by měla stačit na půlroční působení v misi.

V různých částech světa nyní pracuje okolo 800 slovenských vojáků. Největší zastoupení má země na mírové misi UNFICYP na rozděleném Kypru, početnější jednotky jsou v Iráku, Kosovu a v Golanských výšinách.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video