V Iráku v současné době operuje 160 tisíc amerických vojáků

V Iráku v současné době operuje 160 tisíc amerických vojáků | foto: Reuters

Připravte se na službu v Iráku, vyzval Pentagon Američany

  • 44
Pentagon vyzval přes devadesát tisíc vojáků, aby se od poloviny příštího roku připravili ke službě v Iráku v rotacích na dva roky. Mluvčí ministerstva obrany Bryan Whitman zdůraznil, že to neznamená automatickou redukci amerických sil v Iráku.

Nyní v této blízkovýchodní zemi působí na 160 000 Američanů. Jejich počet byl zvýšen z původních 138 tisíc kvůli nadcházejícím parlamentním volbám. Američané podle nejnovější bilance ztratili od zahájení invaze v roce 2003 v Iráku 2051 lidí.

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld k rotacím řekl, že jde o rutinní záležitost a nikoli o zásadní změnu. Barry Venable z Pentagonu prohlásil, že ministerstvo zřejmě později vyzve k nástupu do Iráku ještě další jednotky.

Podle Rumsfelda bude rozhodnutí o případné redukci nebo stažení Američanů z Iráku záviset na připravenosti iráckých ozbrojených složek.

Generál David Petraeus, který se účastnil výcviku Iráčanů, řekl, že irácké bojové jednotky učinily ohromný pokrok. Do voleb, které se mají konat v polovině prosince, by prý mělo být schopno nasazení 230 tisíc iráckých vojáků.

Už nyní se podle generála může připojit k bojům Američanů proti odboji 40 iráckých praporů. Čtyřiadvacet z nich už bylo vysláno do terénu a zajišťují dané oblasti. Velitel amerických sil v Iráku George Casey v září tvrdil, že k boji bez podpory amerických vojáků je zatím připraveno jenom 700 Iráčanů, tedy jeden prapor.

V Iráku působí od prosince 2003 také čeští vojenští policisté. Stočlenný kontingent se pravidelně střídá po třech měsících. - více zde

Letos v lednu parlament prodloužil armádě mandát na působení v této misi do konce roku. Český kontingent by se postupně měl stát součástí výcvikové mise NATO. Severoatlantická aliance plánuje, že během následujících let vycvičí přes 200 tisíc Iráčanů pro službu v ozbrojených složkách.

,

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video