Prezident Václav Klaus

Prezident Václav Klaus během tiskové konference na Pražském hradě. (4. dubna 2005) | foto: Michal Sváček, MF DNES

Prezident jmenuje rektora Univerzity obrany

Prezident Václav Klaus jmenuje dopoledne na Pražském hradě nového rektora Univerzity obrany v Brně. Brigádního generála Rudolfa Urbana zvolil do funkce v červnu akademický senát univerzity.

Jak informoval mluvčí prezidenta Petr Hájek, prezident Václav Klaus by měl nového rektora Univerzity obrany v Brně jmenovat v pátek v 10 hodin na Pražském hradě.

Ceremoniálu bude přihlížet i ministr obran Karel Kühnl, náčelník generálního štábu Pavel Štefka a náměstkyně ministra obrany pro personalistiku Jaroslava Přibylová.

Brigádní generál Rudolf Urban zastával doposud funkci prorektora pro rozvoj Univerzity obrany v Brně. V historicky prvních volbách rektora Univerzity obrany jej v červnu akademický senát zvolil rektorem.

Brněnská Univerzita obrany vznikla loni v říjnu sloučením několika vojenských škol: Vojenské akademie v Brně, Vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově a Vojenské lékařské akademie J.E. Purkyně v Hradci Králové. Univerzita má celkem tři fakulty - ekonomiky a managementu, vojenských technologií a vojenského zdravotnictví.

Prozatímním rektorem byl až do červnových voleb bývalý rektor Vojenské akademie František Vojkovský.

Univerzita je státní školou zřízenou ministerstvem obrany a zaměřuje se hlavně na přípravu vojenských profesionálů pro českou armádu, je ale otevřena i civilním a zahraničním studentům.

, natoaktual.cz

Video