Premiéři míří do Bukurešti

Bukurešť, Praha - Předseda vlády Miloš Zeman odjíždí v pondělí do hlavního města Rumunska Bukurešti na setkání kandidátských zemí usilujících o vstup do NATO. Ústředním tématem jednání je rozšiřování Severoatlantické aliance. "Premiér Zeman tam bude mít společně s polským prezidentem Aleksandrem Kwasniewským hlavní projev," řekl mluvčí vlády Libor Rouček.
NATO budou na bukurešťské schůzce nazvané "Summit 2002 - Jaro nových spojenců" zastupovat tři nováčci - Česká republika, Polsko a Maďarsko. Zemana bude doprovázet vládní zmocněnec pro organizaci listopadového summitu NATO v Praze Alexandr Vondra, dodal mluvčí.

V Bukurešti Zeman plánuje dvoustranné schůzky s polským prezidentem, s předsedou bulharské vlády Simeonem Borisovem Sakskoburggotským a s rumunským premiérem Adrianem Nastasem.

V Bukurešti se 25. a 26. března se sejdou předsedové vlád devíti zemí, které jsou kandidáty na vstup do NATO. Schůzka by měla být poslední přípravou těchto zemí na poradu ministrů zahraničních věcí NATO, která se uskuteční v květnu v Reykjavíku a bude věnována právě otázce rozšíření aliance. Rumunsko jako jedna z kandidátských zemí očekává, že pozvánku ke vstupu do NATO dostane již na podzimním summitu NATO v Praze.

Video