Armádní 6. polní nemocnice.

Armádní 6. polní nemocnice. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Polní nemocnice do New Orleans nepoletí

  • 8
Česká armáda už nepočítá s vysláním polní nemocnice do oblastí USA zasažených hurikánem Katrina. Informoval o tom náčelník generálního štábu Pavel Štefka. Podle něj se americká strana rozhodla nabídku na vyslání nemocnice nepřijmout.

Česká republika nabídla před několika týdny hurikánem postiženým oblastem USA pomoc v podobě polní nemocnice, chemického praporu, zdravotníků, armádních a civilních letadel, čerpadel a úpravny vody. - více zde

"Polní nemocnice není aktuální. Amerika je veliká země, má dost prostředků a jednotek. My jsme byli připravení vyslat nemocnici a materiální pomoc," uvedl pro natoaktual.cz náčelník generálního štábu Pavel Štefka.

Spojené státy podle něj nabídku zvažovaly. Podle konkrétních požadavků byla pak armáda připravená vyslat do oblasti New Orleans například právě speciálně sestavenou polní nemocnici.

"Americká strana nakonec pomoc nepřijala, měla spoustu nabídek. Nicméně Spojené státy velmi kladně vnímaly, že jim tak malý stát chce pomoci," dodal Štefka.

Nemocnice byla poslední týdny v pohotovosti a připravena okamžitě do postižených oblastí vyrazit. Možné nasazení v USA ovlivnilo i nedávné cvičení polní nemocnice na Libavé. "Pokud by přišel rozkaz, nemocnice ihned sbalí a odletí na misi," konstatoval náčelník zdravotnické základny Mojmír Mrva. - více zde

Úkolem 6. polní nemocnice je poskytovat zdravotní pomoc obyvatelům při živelných pohromách, hromadných neštěstích či haváriích. Kromě pomoci v tuzemsku jsou lékaři či sestry připraveni pomoci v zahraničních misích také příslušníkům aliančních armád.

První ostruhy si čeští zdravotníci a lékaři vydobyli v misích v Albánii a v Turecku. Působili také v aliančních misích na Balkáně, v Iráku a Afghánistánu. - více zde

Právě Afghánistán by mohl být znovu místem, kam se armádní zdravotníci vypraví. "Nevylučuji, že v roce 2007 by mohla polní nemocnice stejně jako Speciální síly opět do Afghánistánu vyrazit," nastínil Štefka s tím, že zahraniční mise pro příští rok už jsou schválené.

"Zatím nemáme přesné plány. Museli jsme dát nemocnici dohromady, obměnit materiál a udělat velké cvičení. Teď můžeme říci, že jsme připraveni," dodal.

, natoaktual.cz

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video