Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Silnější obrana i vyšší výdaje, priority Fialovy delegace na summitu NATO

  9:45aktualizováno  16:08
Hlavním tématem nastávajícího summitu NATO v Madridu bude válka na Ukrajině a její důsledky. Politiky čeká schválení nové alianční strategie, do které by se mělo razantně promítnout posílení obrany vůči Rusku. „Podporujeme silnou a dlouhodobou vojenskou přítomnost na východním křídle,“ podotkl premiér Petr Fiala, čeští vojáci už působí v Pobaltí i na Slovensku.

Za Česko do Madridu odletěl premiér Petr Fiala, ministryně obrany Jana Černochová a ministr zahraničí Jan Lipavský. Prezident Miloš Zeman se tentokrát nezúčastní, nicméně s Fialou na pondělním setkání probrali priority české delegace. „Je to velmi důležitý summit, který se odehrává ve zlomové době,“ podotkl před odletem premiér.

Podle Fialy bude NATO v první řadě pokračovat ve vojenské pomoci Ukrajině. Alianční lídři se mají na summitu shodnout na balíku dlouhodobé pomoci pro Kyjev. „Podpora Ukrajiny je jediná možnost, jak zastavit ruskou agresi,“ zopakoval Fiala.

Revoluce v bezpečnostních vztazích podle bezpečnostních analytiků volá po jasné reakci aliance na hrozbu válečného konfliktu s Ruskem, případně jadernou válku. „Je nutné, aby NATO reagovalo na větší hrozby, které lze očekávat,“ myslí si bezpečnostní expert z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Miroslav Mareš.

Pohotovostní jednotky NATO zvýší stav na 300 tisíc vojáků, oznámil Stoltenberg

„Jako základní výzvu vidím potřebu reakce aliance na hrozbu konvenční, případně jaderné války, protože předchozí koncepce NATO se dívaly trochu do minulosti. Minulá koncepce ani neobsahovala reakci na hybridní válku, která pak přišla v polovině druhé dekády na Ukrajině, kdy Rusko obsadilo a anektovalo část jejího území,“ upozorňuje Mareš.

Černochová redakci iDNES.cz potvrdila, že delegace členských zemí se budou výše zmíněnými tématy na summitu zabývat. „Budeme řešit nejen jadernou politiku, ale i nová rizika, a to hybridní hrozby a vesmír,“ uvedla.

„NATO nepochybně přestává brát v potaz závazky plynoucí ze společných ujednání, jelikož je Rusko svou agresí vůči Ukrajině flagrantně porušilo,“ podotýká bezpečnostní expert z vysoké školy Ambis Tomáš Šmíd.

Prioritou je posílení východního křídla

NATO má velké plány, minimálně co se týče východního křídla aliance, jehož posílení je nyní prioritou společenství. Šéf NATO Jens Stoltenberg v pondělí oznámil, že pakt transformuje Síly rychlé reakce a počet vojáků stoupne z nynějších zhruba 40 tisíc na výrazně přes 300 tisíc.

Česká republika má dle Černochové v pohotovosti Síly rychlé reakce v počtu asi 600 českých vojáků. Podle ministryně je armáda připravena na navýšení. Na konci srpna by podle ní mohly být síly v plném počtu, jak si resort obrany představuje. Kolik vojáků bude tvořit finální číslo, neřekla.

„Vylepšíme naši předsunutou obranu. Posílíme naše bojové skupiny ve východní části aliance až na úroveň brigád,“ slíbil Stoltenberg. Pobaltské republiky dlouhodobě volají po stálé vojenské přítomnosti spojenců na svém území. Až dosud se zde alianční jednotky střídaly a do pravidelné rotace je zapojena i česká armáda.

Téma je dle vládní delegace i českou prioritou. „Podporujeme silnou a dlouhodobou vojenskou přítomnost na východním křídle aliance,“ uvedl Fiala. „Zejména tam, kde jsme důležitým členem aliančního týmu. Čeští vojáci působí v Litvě a v Lotyšsku a zároveň Česko vede nově zřízené uskupení na Slovensku,“ připomněl Lipavský.

„Aliance se bude více soustředit na air policing (radarový dohled a průzkum vzdušného prostoru, jehož hlavním cílem je zajištění bezpečnosti dané oblasti, pozn. red.), také na posílení protivzdušné a protiraketové obrany,“ uvedl expert Šmíd.

Velkou roli v posílení východního křídla aliance by mohli hrát i noví členové. „Přistoupení Finska a Švédska do NATO by významně omezilo ruské vojenské aktivity v Baltském moři v případě konfliktu,“ dodává bezpečnostní analytik Univerzity obrany Richard Stojar. Jejich snahy ale zatím bojkotuje Turecko. Česko naopak jejich přijetí silně podporuje.

Velké armádní nákupy

Mnohé země nečekají na společné plány a z vlastní iniciativy posilují své armády, které pak mohou být zapojeny v rámci aliance. Polsko, Slovensko, pobaltské státy ale i Česká republika navíc poskytly část svých starších sovětských či ruských zbraňových systémů ukrajinské armádě, což ještě urychlí nákup nové techniky.

„Naše zásoby zbraňových systémů ze sovětské éry se nicméně tenčí a bude je potřeba doplnit,“ řekl Fiala minulý týden po schůzce se generálním tajemníkem NATO. Česká vláda plánuje nakoupit například americké vrtulníky nebo německé tanky pro výstavbu těžké brigády.

Není kam utéct, vzkazuje odboj Rusům. Na jihu Ukrajiny sílí partyzánské akce

„Obecně budou posilovány protivzdušné a protiraketové síly, letectvo a v řadě případů těžká obrněná technika v čele s tanky. To co nyní vidíme na bojišti na Ukrajině,“ podotýká Šmíd.

„Bezesporu největší akvizice vojenské techniky pozemních a vzdušných sil realizuje Polsko, které má ambici stát se vojenskou regionální mocností,“ poukazuje Stojar. Polskou armádu posílí 250 amerických tanků, osmdesát stíhaček nebo 24 tureckých bojových dronů.

Telegram

Nakoupit bude třeba i munici. „Vize jsou takové, že Česko a další země navýší svůj rozpočet na obranu, což se projeví v první fázi doplněním stávajících skladů zásob. Ty jsou plné pro dobu míru, ale v reálném konfliktu by došlo rychle k jejich vyčerpání,“ vysvětluje bezpečnostní expert Masarykovy univerzity Josef Kraus.

„Je nutné zásoby doplnit, aby v případě potřeby byla česká armáda schopna plnit bojové úkoly déle než v řádu dnů,“ dodává Kraus.

Válka na Ukrajině však odhalila nedostatečnou produkci zbrojovek na Západě. USA už poslaly na Ukrajinu 7 tisíc protitankových střel Javelin, tedy asi třetinu svých zásob. V současné době ale výrobce tyto střely produkuje tempem 2 100 kusů za rok.

Víc peněz na obranu dají i ti, co zatím nechtěli

K naplnění všech plánů bude ovšem zapotřebí vyšších výdajů na obranu. Bezpečnostní analytici očekávají, že země, které v alianci dávají dlouhodobě na obranu nejvyšší částky, v čele se Spojenými státy, zvýší na summitu tlak na ostatní, aby plnily své závazky.

„Dle mého se budou muset zvednout výdaje na obranu v řadě evropských zemí, Česko nevyjímaje,“ upozorňuje Šmíd. Vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala, že do roku 2025 začne dávat na obranu 2 procenta HDP.

„Ujistíme své partnery, že plánuje zvýšit naše výdaje na obranu a dostát našeho závazku,“ slíbil před summitem Fiala. Vláda se snaží uspíšit splnění osm let starých závazků vůči NATO. Příští rok by resort obrany podle pracovního návrhu státního rozpočtu měl dostat o 21 miliard korun více než letos, celkem vláda plánuje vydat na obranu 110 miliard.

Ukrajina bojuje naši válku, další na řadě jsme my, říká polský poradce

Česká republika loni skončila v porovnání obranných výdajů vzhledem k HDP mezi aliančními zeměmi sedmá od konce. Vládní delegace chce nicméně podle Černochové na summitu za Česko prosazovat zvyšování společného financování NATO.

Nejrazantněji z evropských zemí chce v reakci na ruskou invazi na Ukrajině zvýšit své obranné výdaje Polsko. „Upravíme obranný rozpočet na příští rok, budeme dávat na obranu 3 procenta našeho HDP,“ slíbil vicepremiér Jarosław Kaczyński.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...