Letadlová loď USS Theodore Roosevelt opouští Guam poté, co zde musela nuceně...

Letadlová loď USS Theodore Roosevelt opouští Guam poté, co zde musela nuceně zakotvit na dva měsíce kvůli rozšíření koronaviru mezi členy posádky | foto: U.S. NAVY

Letadlová loď Roosevelt je po zvládnutí nákazy znovu ve službě na moři

  • 2
Po dvouměsíční nucené zastávce na Guamu kvůli rozšíření nákazy novým koronavirem mezi posádkou je americká letadlová loď USS Theodore Roosevelt znovu ve službě. Plavidlo je nyní ve Filipínském moři a pokračuje ve své půlroční misi v Pacifiku. Námořníci musí dál dodržovat přísná hygienická opatření.

„Pro všechny zainteresované je velmi důležité procvičovat své dovednosti a také vidět loď zpět v akci,“ uvedl kapitán lodi Carlos Sardiello.

Americká letadlová loď odplula z Guamu 21. května, kde musela nuceně zakotvit koncem března. Na palubě se tehdy totiž rychle rozšířila nákaza novým koronavirem. Z takřka pěti tisíc členů posádky se postupně nakazilo přes 1 150 námořníků a jeden na následky onemocnění zemřel.

V tomto ohledu se plavidlo stalo nejvážnějším ohniskem covidu-19 napříč americkým námořnictvem.

Z lodi bylo postupně na ostrov Guam evakuováno do karantény přes čtyři tisíce lidí. Na palubě zůstávalo jen zhruba 700 členů personálu, kteří prováděli kompletní dezinfekci celého plavidla a zajišťovali nutný provoz zbraňových systémů, letounů a především dvou jaderných reaktorů, které loď pohání. Zpátky na loď se mohli námořníci vrátit až poté, co měli dva po sobě negativní testy na přítomnost koronaviru.

„Je velmi potěšitelné, že se můžeme vrátit k naší hlavní misi,“ konstatoval velitel vzdušného křídla Steve Jaureguizar.

Před znovuzařazením do služby musela celá letadlová loď a především letci a pozemní personál během několika posledních dní znovu projít složitým procesem „kvalifikace“. Tedy praktickým prověřením, že neztratili žádnou z dovedností potřebných k tomu, aby mohli startovat i přistávat na palubě lodi. To zahrnuje mnoho procedur včetně cvičných letů.

Certifikace skončila v úterý 2. června a plavidlo se nyní vrací ke své misi v Pacifiku. Momentálně se plaví ve Filipínském moři a má se zapojit do několika námořních cvičení.

Posádka bude muset i nadále dodržovat přísná hygienická opatření včetně nošení roušek, dodržování bezpečné vzdálenosti a důkladné dezinfekce. Během dubna a května se podle informací námořnictva nejméně 13 členů posádky nakazilo koronavirem opakovaně.

Námořnictvo zbavilo velení kapitána letadlové lodi. Kvůli nákaze žádal o pomoc

Nákaza se na palubu letadlové lodi dostala pravděpodobně při březnové zastávce ve Vietnamu. Tehdejší kapitán lodi Brett Crozier se po zakotvení na 30. března obrátil na Pentagon o pomoc se zamezením šíření nákazy s doporučením, že je nutné poslat do karantény většinu posádky a evakuovat ji z lodi s tím, že „námořníci nemusejí umírat“.

Znění dopisu ale uniklo do médií a náměstek ministra obrany pro námořnictvo Thomas Modly kapitána zbavil velení. V té době byla nákaza prokázána u 114 členů posádky. Modly obvinil Croziera ze šíření paniky a nedodržení posloupnosti velení. Sklidil však za to ostrou vlnu kritiky a sám o pár dní později rezignoval.

Velení námořnictva nařídilo vyšetřování celé situace. Předběžné výsledky dostal velitel námořních operací admirál Mike Gilday koncem května. Závěry ale zatím nezveřejnil. Už předtím připustil, že by se Crozier mohl na kapitánský můstek vrátit. Zda tomu tak bude, ale námořnictvo do ukončení vyšetřování nebude komentovat.

, natoaktual.cz

Video