Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

F-35 přijdou s kompletní péčí na deset let. Česko nemusí zaplatit 122 miliard

  14:11
Americké ministerstvo zahraničí souhlasí s možným prodejem 24 nejmodernějších bojových letounů F-35 do Česka v odhadované výši až 5,62 miliardy dolarů, tedy zhruba 122,6 miliard korun. V částce jsou kromě samotných strojů, munice a dalšího vybavení započítány také maximální náklady na desetiletý životní cyklus.
Letouny F-35 páté generace, o které má zájem Česká republika

Letouny F-35 páté generace, o které má zájem Česká republika | foto: @Kon_Luchtmacht

Nyní by měl souhlas či nesouhlas s prodejem vyslovit také americký Kongres. je to nezbytný krok k tomu, aby americká vláda mohla Praze učinit finální nabídku.

„Navrhovaný prodej zlepší obranné schopnosti České republiky a podpoří operace NATO tím, že bude chránit před moderními hrozbami a udržovat stálou přítomnost v regionu. Česká republika nebude mít potíže s absorpcí těchto výrobků a služeb do svých ozbrojených sil,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí.

Jako momentálně nejpokročilejší letoun světa je F-35 citlivým vývozním artiklem, který USA nabízejí jen nejspolehlivějším. A ne všichni zájemci, i když jde o americké spojence, stroje F-35 dostanou.

Například Turecko. To původně patřilo dokonce k zemím, které se podílely na investicích do vývoje, vyrábělo některé komponenty a chtělo pořídit přes stovku těchto nejmodernějších letounů. Jenže kvůli nákupu ruských protivzdušných systémů S-400 bylo z programu v roce 2019 vyloučeno.

Zájem měly také Spojené arabské emiráty nebo Thajsko. Zatímco Emiráty samy žádost o prodej strojů stáhly, Thajsko dostalo v květnu z USA zamítavou odpověď kvůli problémům s výcvikem a zajištěním údržby. Bangkok prý není vybaven pro zvládnutí tak pokročilých systémů. Země tak musí nejprve výrazně zainvestovat do základní infrastruktury, výcviku a bezpečnostních opatření, které s sebou provoz letounů F-35 nese.

Thajsko je přitom považováno za jednoho z nejdůležitějších amerických spojenců v regionu a thajská armáda využívá americkou techniku již od dob vietnamské války, kdy na svých základnách hostila personál amerického letectva a námořnictva. Jinak dobré vztahy ovšem poškodily vojenské převraty proti zvoleným vládám v letech 2006 a 2014 a obavám z přílišného sbližování s Čínou.

Částka zahrnuje i desetiletý cyklus

Česká republika vyjednává o nákupu 24 amerických letounů F-35 od loňského léta, přičemž ministryně obrany Jana Černochová (ODS) má předložit vládě podmínky nákupu dojednané s americkou stranou do 1. října.

Možný nákup nejmodernějších strojů 5. generace by se uskutečnil dohodou mezi oběma vládami v rámci amerického programu pro vývoz vojenských systémů do zahraničí - „Foreign Military Sales“ (FMS).

Přehled, kde slouží letouny F-35

Stejně jako v případě nákupu amerických vrtulníků Venom a Viper pro českou armádu a jako ostatně prakticky u všech podobných amerických obchodů do celého světa, musí takový prodej nejprve schválit americké ministerstvo zahraničí. Právě to na prodej v rámci FMS dohlíží. A posléze je nutný také souhlas Kongresu. Ten americká vláda potřebuje pro podání konečné nabídky české straně.

Rozhodnutí amerického ministerstva zahraničí počítá s částkou 5,62 miliardy dolarů, tedy přes 122 miliard korun. Nejde však o cenu případného kontraktu mezi ČR a USA, ale o maximální finanční rámec pro pořízení samotných letounů, munice, výcviku, dalšího vybavení a také zajištění životního cyklu strojů na deset let.

Američané schválili možný prodej stíhaček F-35 Česku, budou stát až 122 miliard

V částce překládané Kongresu je rovněž standardně zahrnuta dostatečná finanční rezerva, aby americká vláda nemusela předkládat nový návrh, pokud by ČR v budoucnu případně požadovala navíc další vybavení, munici či služby. Americké úřady se proto snaží zákonodárcům vždy předložit nejvyšší předpokládanou možnou cenu.

Skutečná cena možného kontraktu tak bude nižší a bude záviset především na tom, co všechno si Česko k letounům objedná. A bude se také odvíjet od aktuální ekonomické situace, která se v dalších deseti letech bude promítat do cen výrobků a služeb.

„Od začátku jsme s tím počítali a na průběhu jednání o pořízení víceúčelových nadzvukových letounů F-35 to nic nemění, jedeme podle plánu,“ uvedla v reakci na rozhodnutí americké strany vrchní ředitelka ekonomické sekce ministerstva obrany Blanka Cupáková, která vede vyjednávací tým.

Stíhačky F-35 nás zapojí do obrany celé Evropy, říká spoluautor doporučení

Návrh kontraktu z USA očekává v létě a nebude týkat pouze ceny pořizovaných letounů, ale návrh bude obsahovat také zajištění provozu letounů, včetně oprav, údržby, servisu a náhradních dílů. A také munice, prvotního výcviku pilotů a pozemního technického personálu, výstroje pro piloty, vybudování simulačního centra, pozemního vybavení k zajištění údržby a oprav a další potřebné podpory pro provoz letounů.

Maximalistická verze prodeje 24 letounů F-35 do Česka počítá podle dokumentu schváleného americkým ministerstvem zahraničí mimo jiné s dodávkou až 70 kusů pokročilých střel středního dosahu AIM-120C-8 (AMRAAM), 50 taktických střel AIM-9X Block II/II+, 86 přesně naváděných pokročilých klouzavých pum GBU-53/B, tuctu univerzálních 2 000-librových tříštivo-trhavých pum Mk-84 nebo průbojných pum BLU-109, dvanácti sad KMU-556/KMU-557 pro kompletaci přesně naváděných pum GBU-31 systému JDAM (Joint Direct Attack Munition) a další.

Americký Kongres má nyní právo do 14 dnů vznést k zakázce námitky, což se ale v drtivé většině případů neděje. Prodej zbraní či techniky některé zemi může být zamítnut v tom případě, že se na tom shodnou Senát i Sněmovna reprezentantů.

Například proti prodeji zmiňovaných vrtulníků pro českou armádu se chtěl v roce 2019 postavit americký republikánský senátor Randal Paul, který předložil v Senátu návrh několika usnesení zakazujících dohodnutý prodej vojenské techniky vedle Česka také Bahrajnu, Kataru či Spojeným arabským emirátům. Zůstal však osamocen, plénum Senátu o podnětech nakonec ani nehlasovalo a po uplynutí lhůty tak prodej podle amerických zákonů „dostal zelenou“.

Éra F-35 už začala

Americký výrobce Lockheed Martin za víc jak dekádu prodal nebo má objednávky na celkem 1 362 letounů F-35 do 17 zemí. Žádný jiný program stíhacího letounu na světě v moderní éře se takovému číslu ani neblíží.

Počet objednávek má velmi podobnou dynamiku jako historie jednoho nejúspěšnějšího stíhacího stroje historie, tedy amerického stroje F-16 Fighting Falcon, kterého se dosud vyrobilo na 4 500 kusů. A ještě pár desítek v nejmodernější verzi vyrobí například pro Slovensko nebo Bahrajn.

Je lež, že nám USA nestíhají vyrobit stíhačky F-35, říká šéfka vyjednávacího týmu

Éra F-16 ale definitivně končí a nástupcem je právě stroj F-35, který zařazuje do výzbroje většina současných uživatelů F-16 v NATO. Firma Lockheed Martin od příštího roku dosáhne maximální roční produkce 156 letounů F-35. Boduje nejen u tradičních zákazníků, ale také trochu nečekaně v zemích jako Rumunsko, Řecko a nebo právě Česká republika.

Zatímco Česko (24 kusů) nebo Řecko (20 kusů) patří v Evropě k potenciálním zákazníkům s nejnižšími počty poptávaných strojů, na druhé straně stojí například Itálie (90), Británie (138) nebo Finsko (64 kusů).

Jen do roku 2030 má v evropských zemích NATO operovat více než 550 letounů F-35 a Lockheed Martin plánuje ještě do konce letošního roku dokončit jubilejní tisící stroj.

Autor: , natoaktual.cz

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...