Nové balistické vesty pro armádu

Nové balistické vesty pro armádu | foto: AČR

Armáda dostala první dodávku nových balistických vest, bude jich 5 500

  • 8
Armádní zabezpečovací centrum v Brně dostalo dodávku prvních nových balistických vest. Do konce roku 2020 má český výrobce za zhruba 254 milionů korun dodat celkem 5 500 nových vest v zelené a černé barvě - pro vojáky a vojenskou policii. Balistických vest měla armáda v posledních letech kritický nedostatek.

„Firma postupně dodá 5 500 nových vest, které vojáci potřebují,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. První zásilku univerzálních balistických vest od českého výrobce Argun z Hradce Králové začali přebírat tento týden v brněnském armádním zabezpečovacím centru.

Ve čtyřech etapách dodá výrobce do roku 2020 celkově 5 500 vest v zelené a černé barvě - pro vojáky a vojenskou policii.

Zakázku na dodávky balistických vest se nedařilo obraně několik let vysoutěžit. Situace byla takřka kritická, když balistická ochrana byla jen pro vojáky v misích a pro jednotky vyčleněné pro Síly rychlé reakce NATO.

Loni navíc úplně zkrachovala zakázka pro Českou zbrojovku, která měla dodat 2 291 vest za 68 milionů. Vojáci měli všechny vesty dostat již v roce 2015, ale nestalo se tak. Obě strany se navzájem obviňovaly, kdo za zdržení může.

Ministerstvo od smlouvy nakonec odstoupilo a nakoupilo tisíc vest od vlády USA a pět set přes agenturu NATO alespoň pro vojáky v misích v Afghánistánu a v Mali.

Zbrojař podpořil ANO

Vestám, které armáda nakoupila v letech 2009 a 2010, totiž velmi rychle docházela životnost. Po jejím uplynutí už vesty nesmí „do boje“ a slouží pak většinou jako „zátěžové pomůcky“ při výcviku k osvojení základních taktických návyků vojáků.

Nové vesty hradeckého výrobce mají vojákům zajistit ochranu před střepinami granátů a střel z ručních zbraní. Podmínkou bylo zachování co nejvyšší mobility a pohodlí vojáka. Vesta se rovněž vyznačuje systémem takzvaného okamžitého odhození v případě potřeby. Účinnou plochu pokrytí těla je pak možné měnit přídavnými komponenty krytí krku, ramen, paží, klínu a beder.

Zbrojař obdaroval ANO, vyhrál zakázku. Peníze mu vrátíme, oznámil Babiš

Podpis smlouvy na dodávky ale na jaře rovněž provázely slovní přestřelky politiků. To když deník Právo tehdy přišel s informací, že v době, kdy se na ministerstvu obrany vybíralo z nabídek čtyř firem, poslal majitel firmy Argun Stanislav Petr na účet hnutí ANO finanční dar 200 tisíc korun. Šéf hnutí Andrej Babiš poté slíbil zbrojaři peníze vrátit.

„Nemohu ovlivnit, kdo a kdy se rozhodne poskytnout hnutí sponzorský dar. Představa, že by to ovlivnilo zakázku, je scestná. Rozhodovala nezávislá komise a vítězná společnost podala nejlepší nabídku,“ uvedl tehdy ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

„Nařídil jsem, aby hnutí okamžitě vrátilo dar panu Stanislavu Petrovi. A požádal jsem kolegy, aby příště lépe prověřovali naše dárce,“ napsal v reakci šéf ANO Andrej Babiš na Twitteru.

, natoaktual.cz

Video