Armáda USA mění po letech uniformy

  • 1
Americká armáda představila nové návrhy bojových uniforem s digitálním maskovacím vzorem, které vypadají naprosto jinak, než současné vojenské "battledressy". Jde o první změnu uniforem pozemního vojska od roku 1981, upřesnila agentura AP.

Bojová uniforma nyní bude mít jediný, univerzální vzor, který nahradí dvě maskované verze, které se užívají v současnosti: béžovo-hnědou do pouště a zeleno-hnědo-černou pro lesnatý prostor.

Vzor nový maskované blůzy a kalhot tvoří směsice světle zelené, žlutohnědé a šedé barvy. Podle brigádního generála Jamese R. Morana, který novinářům v Pentagonu uniformy představil, byl vzor navržen tak, aby umožnil vojákům splynout jak s městským, tak pouštním i lesním prostředím. Vzor je nejpodobnější maskáčům námořní pěchoty, ovšem chybí v něm černá barva.

Vojáci také dostanou nové, matné boty žlutohnědé barvy a jejich současné černé boty budou vyřazeny. Vojenská blůza se nově zapíná na zip místo na knoflíky a manžety a kapsy jsou na suché zipy. Celá uniforma je volnější a vyrobena z nemačkavé látky.

Podle Morana by rekruti měli dostávat nové uniformy od října 2005 a celá armáda by se do nich měla přestrojit od prosince 2007.


Video