Logo ČTK

Logo ČTK | foto: ČTK

Rada ČTK vypsala výběrové řízení na generálního ředitele agentury

  • 1
Rada České tiskové kanceláře (ČTK) vypsala výběrové řízení na nového generálního ředitele agentury. Zájemci mohou přihlášky podávat do 22. února. Veřejné slyšení kandidátů se bude konat o měsíc později, tedy 21. března. Nový ředitel by se měl funkce ujmout 10. června. Generálního ředitele ČTK volí rada na šestileté funkční období

Právě 10. června totiž končí funkční období současnému generálnímu řediteli Jiřímu Majstrovi, který již oznámil, že znovu kandidovat nebude. Vyplývá to z pondělního jednání rady.

Generálního ředitele ČTK volí rada na šestileté funkční období. Uchazeči musí mít mimo jiné praxi v médiích a zkušenosti z řídících funkcí v mediální oblasti. Text s detailními podmínkami výběrového řízení je k dispozici na webových stránkách rady i ČTK.

Nového generálního ředitele ČTK rada může podle její místopředsedkyně Jaroslavy Wenigerové zvolit již po slyšení kandidátů 21. března.

„Pokud by byla rozprava delší, uskuteční se volba generálního ředitele či ředitelky až na dalším zasedání 17. dubna,“ upřesnila Wenigerová. Na dubnovém zasedání rada jmenuje nového ředitele.

Majstr řídí ČTK poslední dvě volební období. Již při svém posledním zvolení v roce 2017 se vyjádřil, že potřetí kandidovat nebude.

ČTK povede i dalších šest let generální ředitel Jiří Majstr

Účast ve výběrovém řízení zvažuje stávající ředitel pro strategii a rozvoj ČTK Jaroslav Kábele, který v minulosti vedl mimo jiné zpravodajský portál iDNES.cz. „Ano, já o kandidatuře uvažuji, jen se musím dopodrobna seznámit s pravidly a podmínkami, které Rada ČTK vyhlásila,“ doplnil Kábele.

ČTK byla založena v roce 1918 jako státní agentura, od roku 1993 je veřejnoprávní institucí majetkově i hospodářsky oddělenou od státu. Orgánem, jímž se uplatňuje právo veřejnosti na její kontrolu, je sedmičlenná Rada ČTK volená Sněmovnou. Zaměstnává 250 lidí.

Agentura bude letos hospodařit se schodkovým rozpočtem se ztrátou 4,8 milionu korun. Důvodem je skokový nárůst cen energií spolu s inflací. Předloni vykázala zisk 4,2 milionu korun a za loňský rok očekává rovněž ziskové hospodaření. Celkové tržby předloni vzrostly o 5,9 procenta na 283 milionů korun.


Video