Ukrajinský prezident Petro Porošenko na světovém ekonomickém fóru v Davosu (26....

Ukrajinský prezident Petro Porošenko na světovém ekonomickém fóru v Davosu (26. ledna 2018) | foto: Reuters

Na Ukrajině před volbami propustili šéfa televize, novináři mluví o cenzuře

  • 60
Ukrajinská rada pro rozhlasové a televizní vysílání dva měsíce před prezidentskými volbami odvolala ředitele veřejnoprávní televize Zuraba Alasaniju. Současný prezident Petro Porošenko chce ve volbách obhájit svůj mandát. Ukrajinští novináři i politici s tím spojují ředitelovo odvolání a obvinili proto úřady z cenzury.

Čtyřiapadesátiletý Alasanija představoval jednoho z mluvčích proevropských demonstrací v Kyjevě, které vedly v únoru 2014 ke svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče a nastolení nového režimu. 

Porošenko je horší, než byl Janukovyč, tvrdí ukrajinský novinář

Od té doby stál v čele televize, později i rozhlasu. Alasanija měl podle smlouvy v této funkci setrvat až do roku 2021, přesto jej však rada dohlížející na vysílání veřejnoprávního rozhlasu a televize ve čtvrtek večer během neveřejného jednání tajným hlasováním odvolala.

Podle rozhodnutí, které zveřejnil sám Alasanija, rada řediteli vytýkala, že nesprávně pochopil princip „odtržení od moci“, což vedlo k „úplné depolitizaci informací“. Podle agentury Interfax-Ukrajina se zatím 48 novinářů podepsalo pod prohlášení, označující ředitelovo odvolání za projev cenzury za mimořádně nebezpečný precedens.

„Není pochyb, že toto rozhodnutí je politické a bylo přijato ve prospěch režimu,“ praví se v prohlášení. „Žádné chyby, kterých se Alasanija a jeho tým mohli dopustit, nemohou ospravedlnit jeho propuštění v tak politicky vypjaté době, dva měsíce před prezidentskými volbami. Považujeme hlasování v radě za projev zbabělosti a podlézavosti.“

Dokument vybízí k okamžitému zrušení hlasování a odstoupení rady, „která svým počínáním ohrozila reformu veřejnoprávního vysílání a vytvořila nebezpečný precedens odvolání vedoucího nezávislé instituce z politických důvodů“.

Střet lodí vyprovokovala Ukrajina kvůli sankcím a volbám, tvrdí Moskva

Autoři prohlášení také oznámili založení sdružení nezávislých novinářů pod názvem Iniciativa 34, pojmenovaného podle článku ústavy o svobodě slova. Součástí sdružení má být také hnutí Stop cenzuře, vzniklé v éře prezidenta Janukovyče.

Příčiny a právní odůvodnění Alasanijova odvolání jsou podle poslance a bývalého novináře Mustafy Najma dosud nejasné, protože rada je dosud oficiálně neoznámila. 

Každopádně jde o „znepokojivý signál“, když je sesazen šéf „jediné celostátní televize schopné současně hovořit o Porošenkově podnikání, společnostech Volodymyra Zelenského v daňových rájích a o lobbistech Julije Tymošenkové“, poznamenal v narážce na tři hlavní uchazeče o nejvyšší úřad.

„Cíl je jasný: vyčistit ukrajinské vysílání od veškeré kritiky a odhalení před volbami,“ tvrdí poslanec Serhij Leščenko, považovaný za předního bojovníka proti korupci v zemi.

Sám Alasanija uvedl, že tento bod na programu jednání rady ani nefiguroval, ani se dosud nedozvěděl příčiny rozhodnutí, které podle něj bylo přijato s porušením všech procedurálních pravidel. Slíbil, že jakmile se oficiální důvody dozví, odvolá se určitě k soudu. Zatím odhaduje, že jde o to, že „alergie režimu na veřejnoprávní televizi dospěla do fáze intoxikace“, tedy otravy.

Ředitel televize Zurab Alasanija:

01.února 2019 v 21:06, příspěvek archivován: 02.února 2019 v 10:15

Key Ukrainian media NGOs (including our host organisation, @InternewsUA) have published a statement on early termination of the contract with Zurab Alasania, Chairman of the Board at Ukraine's National Public Broadcasting Company Whole statement here: https://t.co/w0WeuECL9O https://t.co/PLO6pSpJRf

,

Video