ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Turecko žaluje řecký bulvár, titulkem urazil Erdogana

  • 25
Turecko podniklo právní kroky proti řeckému bulvárnímu deníku Dimokratia za jeho titulek, který urazil tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Podle Ankary byla urážka namířena proti samotnému Turecku a jeho zájmům. Vztahy obou zemí poznamenává spor o těžbu nerostných surovin ve východním Středomoří.

S odvoláním na prezidentova právníka o tom v pondělí informovala agentura Anadolu. 

Páteční vydání Dimokratie neslo titulek „Jděte do pr***e, pane Erdogane“. Vulgarismus byl navíc napsán v turečtině (Siktir git, Mr. Erdogan), na pozadí byla umístěna prezidentova fotografie.

Tento „zavrženíhodný krok“ nebyl namířen pouze na Erdogana, nýbrž „proti zájmům Turecka ve Středozemním a Egejském moři“, citovala Anadolu z odůvodnění žaloby.

Turecko si osobuje právo stíhat autory urážek adresovaných prezidentovi nejen ve vlasti, ale i v zahraničí, připomíná agentura. Trestní oznámení podané na prokuraturu v Ankaře se podle ní týká čtyř redaktorů a editorů řeckého listu.

Dimokratia je považována za platformu řecké krajní pravice a podle agentury DPA vychází v denním nákladu několika málo tisíc výtisků.

Středomoří se blíží k bodu varu. Turci hrozí válkou, Řekové zbrojí

Řecké ministerstvo zahraničí již v pátek titulek odsoudilo. „Použití urážlivých výrazů je škodlivé pro politickou kulturu naší země a nelze je než odsoudit,“ uvedlo v prohlášení. Dodalo však, že v zemi je garantována svoboda názorů a tisku.

Vztahy mezi Řeckem a Tureckem jsou napjaté kvůli sporu ohledně velikosti jejich pevninských šelfů a s tím spojeného práva na těžbu ropy a zemního plynu. Konflikt se vyostřil v srpnu, kdy Ankara vyslala průzkumnou loď, aby u řeckých ostrovů zkoumala možnosti těžby zemního plynu. Plavidlo se před více než týdnem vrátilo zpět do Turecka, což mnozí hodnotili jako známku uvolnění napětí.

,

Video