Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Středomoří se blíží k bodu varu. Turci hrozí válkou, Řekové zbrojí

  20:00
Teritoriální spor mezi dvěma členskými zeměmi NATO se stává nebezpečnou hrou nervů. Turecko kvůli hádkám o práva na průzkum nalezišť fosilních paliv ve východním Středomoří hrozí Řecku válkou, Athény chystají posílení obranných kapacit.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan o víkendu řeckým politikům pohrozil, že buď přistoupí na rozhovory o tureckých teritoriálních požadavcích, nebo budou čelit vážným následkům.

„Buď porozumí jazyku politiky a diplomacie, nebo je čeká bolestná zkušenost na bitevním poli,“ prohlásil Erdogan v sobotu. „Pochopí, že Turecko má politickou, ekonomickou i vojenskou sílu na to, aby roztrhalo nemorální mapy a dokumenty, které mu byly vnuceny,“ dodal. Ankara je podle něj připravena na jakoukoliv eventualitu.

Jeho slova podtrhla turecká armáda, která v pondělí na severu Kypru zahájila manévry s názvem Středomořská bouře. Údajně také přesunula ze severní Sýrie asi čtyři desítky tanků k řecké hranici. Podle zdrojů z velení to byl jen běžný přesun jednotek, který nemá se současným napětím nic do činění. 

Někteří analytici jsou však jiného názoru. „Je to součást diplomatického a vojenského ukazování svalů mezi oběma zeměmi,“ uvedl korespondentka stanice al-Džazíra Stefanie Dekkerová. „Právě jsme od tureckého prezidenta slyšeli, že se při obraně legitimních práv Turecka nezastaví ani před vojenskou konfrontací.“

Turecký ministr obrany Hulusi Akar pózuje ve stíhačce F-16. (2. září 2020)
Řecké námořní manévry ve východním Středomoří (25. srpna 2020)

Řecká vláda v pondělí oznámila, že v reakci na chování Turecka z posledních týdnů posílí armádu. Spekuluje se o nákupu francouzských stíhacích letounů Rafale a nejméně jedné francouzské válečné lodě. 

„Turecko téměř denně rozpoutává spory, hrozí válkou a vydává vůči Řecku provokativní prohlášení. Naší reakcí je politická i diplomatická připravenost a odhodlání učinit vše nezbytné, abychom ochránili svá práva suverénního státu,“ prohlásil mluvčí řecké vlády Stelios Petsas. 

Propletenec zájmů

Výbušná situace má kořeny v roce 2015, kdy italská energetická společnost ENI objevila v egyptských vodách velké naleziště zemního plynu Zohr. To svými zásobami předstihlo již dříve objevená naleziště Aphrodite (nacházející se ve výlučné ekonomické zóně Kypru) a Leviathan (Izrael). 

Na čí straně je mezinárodní právo?

Mapa územních nároků ve Středozemním moři. Modrá linie ukazuje, jak si vytyčení...

Podle Úmluvy OSN o mořském právu z roku 1982 je výlučná ekonomická zóna (VEZ) definována jako oblast moře do vzdálenosti 200 námořních mil (370 km) od pobřeží, v níž má pobřežní stát svrchovaná práva k průzkumu a využívání přírodních zdrojů. 

Turecko tvrdí, že VEZ by se měla měřit od kontinentální pevniny. V tom případě by mělo právo na polovinu Egejského moře s výjimkou teritoriálních vod kolem řeckých ostrovů. 

Naopak Řecko zastává názor, že VEZ se musí počítat i od břehů jeho ostrovů, i když jsou malé a v těsné blízkosti tureckého pobřeží. Řecko samo přiznává, že Turecko by si zasloužilo více. Smírné řešení komplikuje i skutečnost, že Turecko se odmítlo připojit k Úmluvě OSN o mořském právu.

Odhaduje se, že ve východním Středomoří se pod mořským dnem ukrývají dvě miliardy barelů ropy a čtyři biliony kubíků zemního plynu. Na společné těžbě a zpracování se už dříve dohodly Kypr, Izrael, Řecko a Egypt.

První tři zmíněné země v lednu tohoto roku podepsaly dohodu o výstavbě podmořského plynovodu EastMed dlouhého 1 900 kilometrů. Projekt by mohl uspokojit až deset procent poptávky EU a měl by stát šest až sedm miliard dolarů. Hotový by měl být do roku 2025.

Turecko se svými ambicemi stát se významnou energetickou křižovatkou zůstalo stranou. Začalo proto posílat do blízkosti Kypru průzkumné lodě a tvrdilo, že tak chrání práva (mezinárodně neuznávaného) Severního Kypru na jeho podíl zemního plynu.

Poslední kapitola teritoriálních sporů se začala psát 10. srpna, kdy Turecko vyslalo průzkumné plavidlo Oruc Reis doprovázené flotilou vojenských lodí do vod mezi Kyprem a Krétou. Tedy do oblasti, která spadá do výlučné ekonomické zóny Řecka.

Řecko odpovědělo námořními manévry, do kterých se zapojila i Itálie a Francie. Francouzský gigant Total totiž spolu s ENI stojí v čele v průzkumných prací v kyperských vodách. „Pokud jde o suverenitu ve Středozemním moři, musím být ve svých slovech i činech zcela konzistentní. Ničemu jinému Turci nerozumějí,“ pohrozil Ankaře francouzský prezident Emmanuel Macron. 

V polovině srpna se v oblasti srazila řecká fregata Limnos s tureckým vojenským plavidlem Kemal Reis doprovázejícím průzkumnou loď. Nehoda se obešla bez zranění. Ukázala však, jak snadno by se věci mohly vymknout kontrole.

Podle agentury AP nejde jen o ropu, plyn a mezinárodní právo. Erdoganův asertivní postup zapadá do jeho strategie udělat z Turecka nejmocnější zemi islámského světa.

Tyto ambice povzbudily i nedávné vojenské úspěchy v Libyi. Ankara už koncem loňského roku podepsala s vládou v Tripolisu dohodu o vytvoření společné výlučné ekonomické zóny, kterou podpořila své nároky na průzkum mořského dna. Řecko smlouvu okamžitě odmítlo. Mimo jiné i proto, že uprostřed nově vytyčeného pásu nárokovaného Tureckem se nachází Kréta. 

Krach rozhovorů

Koncem minulého týdne to vypadalo, že Řecko a Turecko začnou jednat o „technických detailech“, které by měly předejít možné vojenské konfrontaci. Athény však iniciativu šéfa NATO Jense Stoltenberga odmítly: s Tureckem je prý možné diskutovat teprve tehdy, až se jeho lodi stáhnou z výlučné ekonomické zóny Řecka.

Evropa je v přístupu k řešení krize rozdělená. Zatímco Francie jde na Turky zhurta, Německo, které nyní předsedá Radě EU, se snaží hledat kompromisy. Musí však počítat s tím, že Turecko má v rukávu eso: čtyři miliony syrských uprchlíků. „I ta nejmenší jiskřička může zažehnout katastrofu,“ varoval nedávno šéf německé diplomacie Heiko Maas. 

Turecko objevilo své největší naleziště plynu v Černém moři

Napětí ve východním Středomoří tak dále eskaluje a světová média dál otevřeně píší o možnosti vojenského střetu mezi dvěma členskými zeměmi Severoatlantické aliance.

„Námořní incident, během kterého začnou lodě Severoatlantické aliance střílet po sobě, může být pro mnohé nepředstavitelný. Bohužel však není zcela nereálný,“ napsal v komentáři pro agenturu Bloomberg americký admirál a bývalý velitel Vrchního velitelství spojeneckých sil v Evropě James Stavridis.

„Východní Středomoří, které se v uplynulých staletích stalo dějištěm slušné řádky válečných střetnutí, se stalo nejžhavějším místem světových oceánů a předstihlo tak v tomto ohledu Jihočínské moře či Arabský záliv,“ dodal zkušený voják s řeckými kořeny.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Johnson i Pelosiová. Fiala v Kongresu mluvil s vlivnými, uctil Havlův odkaz

16. dubna 2024  20:25,  aktualizováno  22:35

Od zvláštní zpravodajky ve Washingtonu Podpora Ukrajiny, Izraele a Tchaj-wanu, nutnost transatlantické spolupráce, ale také dodávky LNG -...

Nebyl bych objektivní, ošívají se vybíraní porotci nad Trumpem a pornoherečkou

16. dubna 2024  19:47,  aktualizováno  22:05

Do procesu s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem bylo dnes vybráno prvních šest z 12...

Vysoké renomé, hodnotí Fialu v USA vládní politici. Jen loutka, míní Okamura

16. dubna 2024  21:41

Návštěva premiéra Petra Fialy v USA se neobešla bez komentářů politiků na domácí půdě. Podle...

Blíží se průlom u prodeje části drog. Mají se k nim dostat ale jen dospělí

16. dubna 2024  5:38,  aktualizováno  21:13

Koaliční politici se chystají za pevně daných podmínek umožnit prodej některých lehčích drog jako...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...