| foto: Wikipedia, Mediahub

Ruský mediální vliv se šíří. Russia Today spustí od prosince kanál ve Francii

Ruská státní zpravodajská televize RT chce spustit před Vánoci svou francouzskou mutaci. Agentuře AFP to sdělila šéfka RT pro Francii Xenia Fjodorovová, která zároveň popřela časté obvinění, že kanál je prostředkem \"lživé propagandy\" ve službách Kremlu.

Projekt ruského kanálu zaměřeného na Francii a frankofonní země je "logickým krokem v růstu skupiny RT". Anglická mutace pod názvem Russia Today začala fungovat v roce 2005, poté následovaly arabská a španělská verze.

Kanál financovaný Ruskou federací má podle představitelů stanice poskytovat zahraničním divákům přehled o ruských postojích. "RT přinese něco nového a osvěžujícího. Náš slogan zní: ’Mějte odvahu se ptát’. Chceme motivovat publikum, aby kladlo otázky a přemýšlelo mimo bublinu mainstreamových médií, která zanedbávají některé jiné úhly pohledu," prohlásila Fjodorovová.

RT a web Sputnik čelí dlouhodobě obviněním z šíření smyšlených či překroucených informací. Ve Francii si na ně stěžoval nynější francouzský prezident Emmanuel Macron, podle kterého ruské kanály se snažily ovlivňovat veřejnost v jeho neprospěch během kampaně před jarním prezidentskými volbami. Například Sputnik šířil nepravdivé tvrzení, že Macron je homosexuál.

Ve Francii bude RT pod dohledem rady pro audiovizuální vysílání CSA. Její šéf Olivier Schrameck řekl, že kanál bude pozorně monitorován. Fjodorovová ubezpečila, že RT se zavázala dodržovat pravidla vydaná CSA a že nepřichází do Francie s úmyslem šířit nepravdivé nebo zkreslené informace.


Video