Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Petr Dvořák: nejdéle sloužící šéf ČT dál rozšiřoval programovou nabídku

  14:00
Petr Dvořák, který ve středu ve třetím kole prohrál boj o další funkční období v čele České televize (ČT), je nejdéle sloužícím šéfem Kavčích hor. Do čela veřejnoprávní televize přišel na podzim 2011 po sedmi letech v čele komerční Novy. Dvořáka v říjnu ve funkci vystřídá ředitel brněnského studia ČT Jan Souček.
Současný ředitel ČT Petr Dvořák

Současný ředitel ČT Petr Dvořák | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Česká televize za Dvořákova působení pokračovala v rozšiřování programové nabídky, například spustila dětský kanál Déčko kombinovaný s umělecky zaměřeným ČT art, bylo také otevřeno nové studio v Brně.

Během koronavirové pandemie také provozovala kanál ČT3, ten ale kvůli nedostatku prostředků skončil loni v prosinci.

Televize dlouhodobě upozorňuje na nedostatečnou výši televizního poplatku, který je 135 korun měsíčně už od roku 2008. Rozpočet České televize se v posledních letech pohybuje kolem sedmi miliard korun ročně.

„Z mého pohledu je nejdůležitějším tématem budoucí financování,“ řekl Dvořák letos v dubnu Blesku.

Petr Dvořák

Rodák z Českých Budějovic, který vyrůstal v Kaplici, původně vystudoval ČVUT, před listopadem 1989 byl kandidátem KSČ.

Spoluzaložil úspěšnou PR agenturu B.I.G. a od roku 1993 spolupracoval s PPF, kde byl znám jako tvrdý vyjednávač a pravá ruka šéfa skupiny Petra Kellnera.

Podílel se třeba na prodeji fotbalové Slavie britské skupině Enic.

„Média jsou rozšířením toho, co jsem se učil ve sportu... byznys, který pracuje s emocemi,“ popsal své zkušenosti otec čtyř dětí, podle kterého je řízení ČT „nejlepší práce, kterou kdy v životě dělal“.

V rozhovoru také odmítl výtky, že by Česká televize stranila některé politické straně.

„Musím zdůraznit, že ČT nestraní nikomu. Jasně se to projevuje ve chvílích, kdy se koaliční strany stávají opozičními a naopak, a naše chování se nijak nemění. A pokud říkáte, že chtějí politici změnu... Možná potřebují právě takovou televizi, která by jim stranila, a tou ČT není. A snad nikdy nebude,“ uvedl Dvořák, který se s určitými politickými tlaky potýká od svého zvolení.

Už Dvořákův příchod do čela veřejnoprávní televize, kam přišel po sedmi letech v čele komerční Novy, provázely spekulace o tom, že za jeho příchodem stáli politici, on sám ale podobné úvahy odmítl.

Také Milan Uhde, bývalý předseda Rady ČT, která šéfa televize vybírá, označil Dvořákův kandidátský projekt za prostě nejlepší. Následující roky pak ukázaly, že se Petr Dvořák s politickými tlaky dokázal vypořádat, ačkoli i v jeho případě se objevily situace, kdy si za svoje jednání vysloužil kritiku.

Spíše pobavení vyvolala scénka s popelníčkem pro čerstvě zvoleného prezidenta Miloše Zemana v roce 2013, napjatější chvíle zažíval Dvořák o rok později kvůli stížnosti části redaktorů na údajné zasahování do zpravodajství.

Ředitele tehdy sice podpořili radní, kteří odmítli slova o cenzuře, tehdy ale televizi opustilo několik výrazných tváří. A to včetně moderátorů hlavního večerního diskusního pořadu Daniely Drtinové a Martina Veselovského, kteří založili vlastní internetový projekt.

Moderátoři Veselovský a Drtinová opouštějí Českou televizi

V následujících letech Dvořák musel jako ředitel televize často čelit kritice právě ze strany politiků, ať už prezidenta Zemana či jeho blízkých, nebo představitelů hnutí ANO premiéra Andreje Babiše či SPD. Důvodem byla podle nich neobjektivita zpravodajství, objevily se ale i kritické hlasy k hospodaření televize doprovázené dokonce návrhy na omezení financování nebo zestátnění televize. Dvořák ale vždy odmítl, že by televize pod jeho vedením zbytečně utrácela.

Napjatou situaci zažil Dvořák i ve vztahu k Radě ČT, například když se její členkou v květnu 2020 stala Hana Lipovská, kterou nominovala Česká biskupská konference.

Ředitelé ČT

leden 1992 a březen 1998 - Ivo Mathé

duben 1998 až leden 2000 - Jakub Puchalský

únor až prosinec 2000 - Dušan Chmelíček

prosinec 2000 až leden 2001 - Jiří Hodač

leden až únor 2001(pověřená řízením) - Věra Valterová

únor 2001 až listopad 2002- Jiří Balvín

listopad 2002 až červenec 2003 (prozatímní ředitel) - Petr Klimeš

červenec 2003 až srpen 2011 - Jiří Janeček

od října 2011 do října 2023 - Petr Dvořák

od října 2023 - Jan Souček

Během necelého roku a půl, kdy byla členkou rady, Lipovská Dvořáka například obvinila ze střetu zájmů kvůli jeho angažmá v počítačové škole Gopas a Leica Gallery. Dvořák naopak na Lipovskou podal trestní oznámení, podle jeho vyjádření na jaře 2021 veřejné aktivity Lipovské překročily rámec působnosti člena rady a dostaly se na úroveň osobních útoků.

Lipovská nakonec v Radě ČT skončila, když ji v září 2021 odvolala Sněmovna kvůli porušení zákona o ČT a ztrátě nezávislosti, protože ve sněmovních volbách kandidovala za uskupení Volný blok.

Přes všechny potíže a dokonce úvahy o možném odvolání, které se v minulosti objevily, je Petr Dvořák nejdéle sloužícím šéfem České televize. Mezi své úspěchy řadí i úspěch u diváků.

Česká televize byla loni popáté za sebou nejsledovanější televizní skupinou v divácké kategorii nad 15 let, její podíl dosáhl 31,74 procenta. Druhá skončila Prima (26,9 procenta) a třetí Nova (26,4 procenta), která však vedla v komerčněji nejvýznamnějších diváckých skupinách do 54 i 69 let.

Loni byla nejsledovanější televizní skupinou opět Česká televize

Přehlednější, odvážnější, provokativnější

Petra Dvořáka v říjnu na postu generálního ředitele veřejnoprávní televize vystřídá Jan Souček, který vede brněnské studio České televize.

Jan Souček

V roce 1997 absolvoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, poté dva roky působil i jako advokátní koncipient.

V roce 1994 začínal v TV Nova, poté mezi roky 1994-1997 pracoval jako redaktor a moderátor brněnského Rádia Krokodýl. Má zkušenosti i z Českého rozhlasu, a to jako vedoucí brněnské redakce zpravodajství a publicistiky (1999-2002) a editor zpravodajství (2012-2014).

V letech 2002 až 2007 pracoval v PR agenturách New Deal Communications a Transparent Communications.

V České televizi začínal jako moderátor Dobrého rána z Brna (2005-2014), mezi roky 2007-2012 byl také šéfdramaturgem brněnského Centra zábavné tvorby.

V letech 2010–2019 přednášel na Fakultě sociálních studií MU.

Je členem Vědecké a umělecké rady Fakulty marketingové komunikace UTB ve Zlíně a členem Programové rady Katedry mediálních studií a žurnalistiky FSS MU.

Koordinoval výstavbu nového televizního studia v Brně-Líšni, které bylo oficiálně zprovozněno v říjnu 2016. Poté inicioval dlouhodobé projekty jako například Producentský den, Regionální fórum, projekty mediální gramotnosti pro střední školy nebo pro seniory. Propůjčil tvář i několika charitativním projektům.

Při středeční prezentaci svého kandidátského projektu před Radou ČT řekl, že by chtěl v případě zvolení vytvořit jednotnou veřejnoprávní digitální zpravodajskou platformu, na které by se podílela ČT, Český rozhlas a Česká tisková kancelář. Mohla by vzniknout v roce 2025.

ČT podle něj stojí před potřebou vyřešení financování, ale není přesvědčený, že potřebuje jen více peněz na výrobu obsahu, ale měla by vyřešit efektivitu činností a zvážit jejich případný outsourcing. V rámci organizační struktury Souček počítá s redukcí první úrovně managementu o 20 procent. Chce také nastartovat novou úroveň komunikace nejen uvnitř televize, ale i s radou a s politickou reprezentací.

V programu má v plánu odstranit některé duplicitně vytvářené pořady nebo prosadit větší zastoupení zahraniční tvorby v hlavním vysílacím čase. Celkový podíl české a zahraniční tvorby měnit nehodlá. Rád by zahájil debatu o tom, zda ČT v době úspor musí nakupovat drahá sportovní práva na úkor vlastní tvorby.

Podle Součka by ČT měla být přehlednější, odvážnější, provokativnější. „Představuji si ji jako lídra v technologiích i televizních formátech. Zároveň by měla být i respektovaným médiem, které dokáže oslovovat lidi,“ řekl nedávno.

Změna v ČT po dvanácti letech. Ředitelem bude Souček, porazil Dvořáka

Vyslovil se i pro zvýšení koncesionářských poplatků. Za optimální považoval 180 korun s inflační doložkou.

„Česká média veřejné služby potřebují reformu financování, která by zajistila jejich stabilitu v delším časovém horizontu. Souběžně s debatou o změně financování bych uvítal širokou debatu o tom, jaké klíčové atributy česká společnost od médií veřejné služby očekává,“ popsal pro iDNES.cz.

Autoři: ,

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...