Z výstavy Komunikace 89, která ukazuje, jak se dělala revoluce bez internetu a sociálních sítí. | foto: Památník ticha

Při Dnu pádu cenzury vyzývá Památník ticha ke zlepšení mediální výchovy

  • 3
Organizátoři výstavy Komunikace 89 vyzývají při příležitosti vyhlášení Dne pádu cenzury ministry školství, kultury a zahraničí ke kultivaci veřejného dialogu a rozvoji mediálního vzdělávání. Dne pádu cenzury připomíná, že 25. 11. 1989 Československá televize poprvé necenzurovaně a živě přenášela demonstraci proti totalitnímu režimu.

Autoři výstavy z Památníku ticha výzvou vztahující se ke kultivaci veřejného dialogu a rozvoji mediálního vzdělávání reagují na ohlasy návštěvníků instalace, která už čtyřem tisícům žáků ukázala, jak se dělala revoluce bez internetu a sociálních sítí.

„Reakce návštěvníků i tvůrců výstavy jsou jednoznačné. Po třiceti letech svobody přicházejí nové formy manipulace, které infikují různými zájmy mediální prostor i naše myšlení. Jsou to jevy, které umíme pojmenovat, ale neumíme zatím přijmout účinná opatření, jak se jim bránit,“ uvedl v tiskové zprávě autor a kurátor projektu Komunikace 89 Pavel Štingl z Památníku ticha.

„Zatímco před třiceti lety jsme se snažili rozpoznat pravdu od ideologických frází a toužili jsme po svobodě slova, dnes se snažíme reagovat na mediální manipulaci doléhající k nám na základě ignorance a obecně přijímaných lží prostřednictvím sociálních sítí a dalších moderních komunikačních kanálů,“ uvádějí autoři ve výzvě.

Podle nich je nutné, aby české školství mělo co nejdříve jasnou metodiku a zřetelnou koncepci pro mediální výchovu. „Je třeba přijmout opatření pro rozvoj kulturní diplomacie, která dokáže upevnit naši identitu v duchu současných evropských trendů. Je třeba zahájit nový veřejný dialog o kultivaci mediálního prostředí a o základech kulturní gramotnosti všech generací,“ apelují autoři výzvy.

U příležitosti Dne pádu cenzury začne přímo naproti výstavnímu pavilonu Komunikace 89 v neděli 24. listopadu ve 12:00 vysílání na velkoplošné obrazovce symbolicky umístěné na tribuně stadionu Sparty. Tedy na tribuně, která v listopadových dnech před třiceti lety řídila letenské demonstrace. Nonstop vysílání skončí v pondělí 25. listopadu ve 13:00. Diváci uvidí záběry z listopadových událostí před třiceti lety a videa natočená v rámci Komunikace 89 včetně výstupů z akce Autodialog s Václavem Havlem.

V neděli od 15:00 se bude u pavilonu Komunikace 89 konat i komponovaný program Den pádu cenzury moderovaný členy divadla Vosto5. V rámci programu vystoupí na téma cenzura i skupina stand-up komiků. „Za významný úspěch považujeme spolupráci s Českou televizi, která v rámci partnerství sestavila pro ČT2 nedělní a pondělní vysílání pod názvem Den pádu cenzury – 30 let,“ připomněl Štingl.

Výstava Komunikace 89 aneb státní převrat bez internetu je v nově vybudovaném výstavním pavilonu na pražské Letenské pláni k vidění do 30. listopadu.


Video