(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Bez dohody skončily rozhovory o ochraně autorských práv na webu

  • 0
Bez dohody skončilo ve čtvrtek jednání mezi zástupci europarlamentu, rakouským předsednictvím Evropské unie a Evropskou komisí o kompromisní podobě budoucí směrnice o ochraně autorských práv na internetu. ČTK to potvrdilo několik dobře informovaných zdrojů.

Další, v pořadí už šestý „trialog“ o směrnici, kolem které se v Bruselu nebývale silně lobbuje, by mělo budoucí rumunské předsednictví unie uspořádat v lednu, přesné datum ještě není určeno.

Členské země svůj postoj k návrhu odsouhlasily v květnu, europarlament se až na druhý pokus shodl v září. Od té doby se vyjednává o podobě směrnice přijatelné pro všechny unijní instituce tak, aby ji bylo možné definitivně schválit.

PŘEHLEDNĚ: Proč se mění pravidla pro využívání obsahu na internetu

Boj se dlouhodobě vede především o přesnou podobu dvou článků nových pravidel, s nimiž Evropská komise přišla v září 2016 ve snaze zlepšit postavení nositelů autorských práv v digitální době.

Článek 11 má majitelům práv zajistit spravedlivý podíl za použití jimi vlastněného obsahu na internetu, článek 13 dává internetovým platformám třeba YouTube povinnost řešit, zda uživateli nahrávaný obsah neporušuje autorská práva.

Zástupci evropských médií začátkem týdne podpořili další výzvu, která se připravované evropské směrnice o ochraně autorských práv na internetu týká.

,

Video