(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Dohodu o copyrightu vítají vydavatelé, internetové firmy ji kritizují

  • 2
Noční dohodu členských zemí Evropské unie a Evropského parlamentu o kompromisní podobě budoucí směrnice o ochraně autorských práv na internetu uvítalo ve společném prohlášení několik evropských sdružení vydavatelů tisku. Naopak ji kritizuje Asociace počítačového a komunikačního průmyslu.

Podle čtyř významných sdružení vydavatelů médií je významné že unijní instituce v kompromisu posílily vyjednávací pozici vydavatelů i jejich ochranu proti neautorizované digitální reprodukci a distribuci a distribuci jejich publikací.

Vydavatelé opět připomněli, že kvalitní žurnalistika je významná pro kvalitu demokracie v Evropě a pokud je cílem zachovat v EU profesionální novinařinu i do budoucna, jsou potřeba kroky na podporu tisku a náprava nyní nevyrovnaného mediálního „ekosystému“.

Evropský parlament by měl novou směrnici jako celek podle nich v kompromisní podobě podpořit co nejdříve.

PŘEHLEDNĚ: Proč se mění pravidla pro využívání obsahu na internetu

Naopak šéf kanceláře Asociace počítačového a komunikačního průmyslu  (CCIA),  sdružující velké internetové a počítačové společnosti, jako je Google, Facebook, Amazon nebo výrobce čipů Intel, Christian Borggreen v prohlášení uvedl, že domluvená podoba směrnice je promarněnou příležitostí ve snaze dosáhnout vyvážené a dlouhodobé reformy ochrany autorských práv v EU.

„Obáváme se, že tato pravidla poškodí internetové inovace, růst firem a omezí on-line svobody v Evropě,“ myslí si. Asociace proto žádá vlády členských zemí Unie a europoslance, aby „plně zvážili důsledky textu“ před tím, než jej finálně potvrdí.

Rozdílné pohledy dvou zásadních stran sporu kolem směrnice o digitálním copyrightu tedy přetrvávají i poté, co unijní instituce v noci domluvily kompromis. Postoj globálních internetových společností k návrhu směrnice se tak například shoduje také s pohledem pirátské europoslankyně Julie Redaové, která už vyzvala k odmítnutí návrhu na plénu europarlamentu.

Ten by měl o věci hlasovat ještě před volbami v květnu, text musí ve stejném - tedy v noci na čtvrtek domluveném - znění ještě formálně potvrdit také členské země EU.

,

Video