Logo Českého rozhlasu

Logo Českého rozhlasu | foto: ČRo

Výnos z poplatků pro ČRo loni klesl o šest milionů, ubylo i přijímačů

  • 13
Výnos Českého rozhlasu z koncesionářských poplatků loni meziročně klesl o šest milionů na 2,078 miliardy korun. Proti roku 2019 byl výnos nižší o téměř 16 milionů korun. Vyplývá to z prezentace na středečním jednání rady Českého rozhlasu. Vedení rozhlasu chce jednat s politiky o navýšení poplatku, který se už řadu let nemění.

Počet evidovaných rozhlasových přijímačů, ze kterých se poplatek platí, loni klesl o 22 300 na 3,794 milionu. Ubylo zejména plátců přes SIPO. Jejich počet se snížil o 66 400 na 2,643 milionu. Naopak počet přímých plátců a podnikatelských subjektů mírně vzrostl.

Koncesionářský poplatek činí 45 korun měsíčně a je stejný od roku 2005. Letos generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral oznámil, že hodlá jednat s politiky o jeho zvýšení na 60 korun, tedy zhruba o kumulovanou inflaci.  Výši poplatku totiž stanoví zákon, byla by proto pro jeho zvýšení nutná i změna zákona.

René Zavoral chce jednat s politiky o navýšení poplatku

René Zavoral ve středu na jednání rady Českého rozhlasu uvedl, že podle předběžných konzultací v Poslanecké sněmovně by proces navýšení poplatku mohl podle některých poslanců trvat nejméně dva roky. Vedení rozhlasu se bude snažit proces urychlit, dodal.

O zvýšení koncesionářských poplatků pro veřejnoprávní rozhlas a televizi uvažuje i vláda.

Vláda zváží zvýšení poplatků za rádio a TV. Babiš by je odpustil důchodcům

Poplatky tvoří hlavní část příjmů veřejnoprávního rozhlasu. Například v roce 2020 na nich získal přes dvě miliardy korun z celkového objemu výnosů téměř 2,3 miliardy korun.

Na konci roku 2024 zároveň končí výjimka ze zákona o DPH o vratkách daně pro Český rozhlas a Českou televizi. Pokud se výjimku nepodaří prodloužit, bude to pro rozhlas znamenat úbytek financí o 120 milionů korun ročně.

Český rozhlas má letos podle schváleného rozpočtu hospodařit s náklady a výnosy 2,236 miliardy korun, což je o 77 milionů méně než v minulém roce.

Český rozhlas vysílá na 24 stanicích. Zahrnuje to celostátní, regionální i speciální digitální stanice. Zpravodajský Radiožurnál byl s 883 tisíci posluchači denně nejposlouchanější stanicí za loňské druhé a třetí čtvrtletí.

,

Video