Moderátorky Objektivu Vendula Krejčová a Anetta Kubalová

Moderátorky Objektivu Vendula Krejčová a Anetta Kubalová | foto: Mediahub

Cestovatelský pořad České televize Objektiv je na obrazovkách už 35 let

  • 5
Cestovatelský magazín Objektiv se na obrazovkách Československé televize poprvé objevil v neděli 11. ledna 1987. Podobu pořadu, který od počátku sází zejména na původní reportáže, vymyslel tehdejší ředitel televize Jan Zelenka.

„Tři jedničky v datu jeho vzniku symbolizují i tři prvenství – je prvním pravidelným cestovatelským magazínem v českých televizích, je nejstarším pořadem svého druhu s nepřerušenou tradicí a v neposlední řadě i první televizní relací v Česku, která začala pravidelně využívat virtuálního studia a 3D technologií,“ prozradila před pěti lety tehdejší mluvčí veřejnoprávní televize Alžběta Plívová.

Objektiv dostane k výročí 30 let na obrazovce celoroční speciál

Nápad připravit divákům pořad s tematikou zahraničních zajímavostí se zrodil už o pět let dříve, tedy v roce 1982, tehdy se na obrazovce objevil měsíčník Perem a kamerou, který si vzápětí získal u diváků značnou oblibu. 

První díl Objektivu se v tehdejší Československé televize objevil v neděli 11. ledna dopoledne.  Divákům nabídl nejen reportáže o úspěších polské vědy a techniky nebo životním stylu mládeže v Sovětském svazu, ale i první z cestovatelských příspěvků.

Od té doby se pořad stabilně vysílá ve stejný den i čas. 

Od počátku sází na původní reportáže, které v prvních letech pocházely hlavně od zahraničních zpravodajů televize a v některých případech byly poplatné době vzniku. Později přibyly i příspěvky od cestovatelů, dobrodruhů a amatérských filmařů, jejichž okruh se neustále rozšiřuje.

V Objektivu byly k vidění třeba cesty novináře Ivana Breziny, dobrodruha Martina Mykisky či krátké filmy z putování dokumentaristy Ivana Bareše. Některé příspěvky - třeba ty z putování dvou Trabantů na jižní cíp Afriky - vystačily na několik dílů.

Po roce 1989 Objektiv moderovali bývalí hlasatelé Kamila Moučková nebo Richard Honzovič, kteří museli televizi po roce 1968 nedobrovolně opustit. Současnými moderátorkami jsou Vendula Krejčová a Anetta Kubalová.

,

Video