Odbory žádají minimální mzdu 15 tisíc, Maláčová navrhla o tři stovky nižší

  • 148
Odborům nestačí představa vlády o růstu platů v příštím roce. „Tři procenta na růst platů jsou neakceptovatelná,“ řekl šéf ČMKOS Josef Středula po jednání s ministry za ČSSD. Odbory požadují také růst minimální mzdy na 15 tisíc korun měsíčně. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová navrhuje minimální mzdu 14 700 korun a růst platů o 5,2 procenta.

Tři procenta na růst platů nabízí ministryně financí za ANO Alena Schillerová.

„Jsme připraveni k hledání kompromisu,“ řekl Středula. „Levná práce by měla skončit,“ uvedl šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Jím vedená odborová asociace navrhla přidat do tarifů 1500 korun, všem zaměstnancům stejně.

S odboráři se v úterý na ministerstvu práce a sociálních věcí sešli šéf sociální demokracie, ministr vnitra Jan Hamáček, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Maláčová: Růst platů o 5 procent, minimální mzdu 14 700

ČSSD a komunisty, kteří menšinovou vládu ANO a sociální demokracie tolerují, by uspokojilo zvýšení platů ve veřejné sféře o pět procent.

Maláčová k tomu řekla, že by průměrný růst platů měl podle sociální demokracie být 5,2 procenta a minimální mzda by ní měla vzrůst o tři stovky méně, než chtějí odbory - na 14 700 korun. Nyní je to 13 350 korun měsíčně.

„Za ministerstvo práce a sociálních věcí říkám, že aby lidé pokryli své náklady, minimální hranice navýšení je deset procent. S odbory se lišíme o tři sta korun,“ uvedla Maláčová.

Původně ministryně financí za ANO Schillerová počítala s dvouprocentním navýšením platů. Vládě nakonec předloží návrh na růst o 3 procenta. „Odhadujeme inflaci pro příští rok asi 2,4 procenta a tím pádem nemohu nastavit růst platů, aby měli méně,“ řekla k tomu ministryně financí. To se netýká učitelů, jimž má být podle vlády navýšen plat o 10 procent.

„V tuto chvíli není žádný kompromis,“ řekl k tomu v úterý odborář Středula.

„Chápu to jako vstupní pozici ministerstva financí o platech. ČSSD bude prosazovat vyšší nárůst,“ uvedl k představě ministryně financí šéf sociální demokracie Jan Hamáček. Alespoň pěti- až šestiprocentní nárůst platů státních zaměstnanců by považoval za přijatelný kompromis.

„My bychom podporovali 5 procent,“ uvedla šéfka rozpočtového výboru Miloslava Vostrá z KSČM, která toleruje menšinovou vládu ANO a ČSSD.

Českomoravská konfederace odborových svazů chce ale víc. Požaduje pro učitele navýšení o 15 procent, pro neučitelské profese a zdravotníky o 10 procent a pro ostatní o osm procent. Celou částku chce do tarifů, tedy do základní části platu. Usiluje i o zrušení nejnižší platové tabulky, přilepšili by si tak pracovníci v kultuře i sociálních službách.

Návrh rozpočtu na příští rok s plánovaným schodkem bude vláda schvalovat 16. září za přítomnosti prezidenta Miloše Zemana. Do Sněmovny musí zákon roku poslat do konce září.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video