Ministryně práce sociálních věcí Jan Maláčová na tiskové konferenci po zasedání...

Ministryně práce sociálních věcí Jan Maláčová na tiskové konferenci po zasedání vlády (7. ledna 2019) | foto: ČTK

Poslanci potvrdí růst penzí o 900 korun. Maláčová odmítla návrh Senátu

  • 42
K rozhodování o zvýšení důchodů v příštím roce o 900 korun, se v úterý vrátí poslanci. „Čeká nás zásadní hlasování o důchodech. Budu podporovat vládní verzi. Návrh ODS, který přišel ze Senátu, nepodpoříme,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD. Předpokládá, že se tak zachovají všichni poslanci podporující vládu.

Za hnutí ANO to potvrdil šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek. Poslanci ANO podle něj budou u všech zákonů vrácených ze Senátu podporovat původní sněmovní verzi.

„Sněmovní verze je nám bližší,“ řekl šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. Komunističtí poslanci nebudou podle něj mít závazné hlasování.

Senát vrátil návrh počítající se zvýšením průměrného starobního důchodu o 900 korun s tím, že důchodcům, kteří jsou v penzi 25 let, chce přidat 1000 korun měsíčně. Stejný návrh přijal Senát už loni, Sněmovna jej ale odmítla.

Vládní návrh předpokládá jednorázový doplatek k penzím nad jejich zákonnou valorizaci. Důchody se podle zákona navyšují o polovinu růstu reálných mezd a o růst cen za sledované období. Valorizace ze zákona by byla o něco nižší, než ta, kterou vláda navrhla, jen okolo sedmi stovek.

Zvýšení nad zákonný rámec bude stát rozpočet asi 5,4 miliardy korun. Na důchody by měl stát v roce 2020 poprvé vydat přes půl bilionu korun, přesně 509,4 miliardy korun, a průměrná penze by se měla zvýšit na 14 358 korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video