Vicepremiér Marian Jurečka

Vicepremiér Marian Jurečka | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Je potřeba v letošním roce zvýšit rodičovský příspěvek, řekl Jurečka

  • 134
Rodičovský příspěvek by se měl zvýšit ze současných 300 tisíc korun, je přesvědčen ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „Je potřeba v letošním roce dokázat najít tu shodu a zvýšit rodičovský příspěvek. Takže úsilí bude z mé strany maximální,“ řekl ve čtvrtek ve Sněmovně Jurečka.

Na to, zda uvažuje o valorizaci rodičovského příspěvku nebo nějakém navýšení rodičovského příspěvku, se ho při interpelacích zeptala poslankyně opozičního hnutí ANO Jana Hanzlíková.

„Ta debata nebude jednoduchá, protože ta situace v oblasti rozpočtu je napjatá, ale musíme si uvědomit, že prostě toto je investice do budoucnosti, investice do našich dětí. Mě už se to netýká, já už ty děti mám trošku odrostlejší,“ uvedl Jurečka.

„Mám ambici jednat s partnery v koalici, abychom dokázali navýšit rodičák, abychom i pro rodiče, kteří mají malé děti, vytvořili lepší prostředí s finančními zdroji, které jsou nutné pro zabezpečení kvalitní výchovy, vzdělání a podmínek pro rozvoj dětí,“ řekl lidovecký ministr.

„Jsem ráda, že tady říkáte, že rodičovský příspěvek je vaše priorita,“ přivítala slib ministra práce a sociálních věcí poslankyně ANO Hanzlíková.

Je na rodiči, zda se rozhodne být doma s dítětem dva, tři nebo čtyři roky a podle toho si rozvrhnout čerpání rodičovského příspěvku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video