Zubři v rezervaci u Milovic. (6. července 2021)

Zubři v rezervaci u Milovic. (6. července 2021) | foto: Česká krajina

Zubři prozkoumávají novou část rezervace u Milovic, jde o evropský unikát

  • 45
V bývalém vojenském prostoru v Milovicích v úterý ochránci přírody poprvé spatřili zubry. Těm se v červnu rozšířila rezervace, ve které žijí. Nyní se mohou prohánět na ploše o rozloze 352 hektarů. Jde také o největší rezervaci pro velké kopytníky v Česku. V nově otevřené části jsou na několika místech vidět také otisky kopyt divokých koní.

Spatřením zubrů v nové části rezervace se tak symbolicky završilo úsilí o záchranu této části vojenského prostoru, kterou dlouhodobě ničilo zarůstání travinami. 

Nová část rezervace je pro velké kopytníky otevřená od června. Zvířata prostor směrem k obci Lipník postupně prozkoumávala. „Stopy kopyt a první vyšlapané stezky ve vysoké trávě ukazovaly, že zvířata již novou část rezervace objevují. Vzhledem k výrazné rozloze se nám ale poprvé podařilo velké kopytníky spatřit a zachytit fotoaparátem v těchto místech až dnes,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské organizace Česká krajina.

Nejdříve ochránci spatřili osamoceného zubřího býka, zhruba za hodinu pak uviděli i skupinu zubřích samic s mláďaty. Ta se popásala ve stínu březových hájů. „Právě větší skupiny vzrostlých stromů, v jejichž podrostu zvířata nacházejí pastvu, patří k přednostem nové části rezervace,“ doplnil Dostál.

V nové části rezervace jsou na několika místech vidět také otisky kopyt divokých koní. Jejich stádo se ale zatím ochráncům přírody spatřit nepodařilo.

Nově otevřená část rezervace má rozlohu zhruba 120 hektarů. Navazuje na etapu otevřenou na podzim roku 2015 o ploše 125 hektarů. Zubři a divocí koně tak mohou využívat plochu o rozloze 245 hektarů mezi obcí Lipník a městem Benátky nad Jizerou. Dalších 107 hektarů přímo v Milovicích spásají divocí koně. 

Lidé na rezervaci přispěli dvěma miliony Kč

Celková rozloha rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice tak dosáhla zhruba 352 hektarů. V Česku je zdaleka největší, v ochranářsky vyspělých zemích, jako Německo nebo Nizozemsko, však podobně rezervace fungují na plochách o několika tisících hektarů.

Zubři čarují s vodou. Jejich trus přispívá k zadržování srážek v krajině

Přesto patří nově připojená část rezervace k evropským unikátům. „Právě ve východní části rezervace se návštěvníkům konečně naskytne pohled na zubry ve společnosti divokých koní v lučním komplexu takového rozsahu, že to není k vidění nikde jinde v Evropě,“ zdůraznil Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd.

Společnost Česká krajina založila také další rezervaci pro divoké koně v Národním parku Podyjí. Ta má rozlohu zhruba 75 hektarů. Na dokončení nové rezervace v Milovicích se loni konala veřejná sbírka. Díky podpoře veřejnosti se podařily vybrat potřebné dva miliony. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video