Marian Jurečka (14. června 2023)

Marian Jurečka (14. června 2023) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Jurečka se rozhodl utnout obstrukce. Hlasovat o penzích se má ve středu

  • 68
Ministrovi práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi došla trpělivost s obstrukcemi opozice při jednání o zákonu, který zpřísní pravidla pro odchod do předčasného důchodu a bude znamenat i pozvolnější valorizaci penzí. Hlasovat o zákonu se má podle něj v každém případě ve sředu. Ministr Jurečka řekl iDNES.cz, že o to požádal šéfy klubů vládní koalice.

„Já jsem požádal předsedy koaličních klubů a vedení těch klubů, aby o tom jednaly, aby to probrali i s opozicí. Prostě když vidímu tu míru obstrukcí a dlouhých projevů, které se tady věnují okurkám, heliportu, betonu a podobně a nesouvisí to vůbec s tímto tiskem, tak si myslím, že ten prostor, aby tady mluvili i poslanci bez přednostních práv tady už byl v prvním a druhém čtení velký,“ řekl Jurečka.

„Je namístě, aby se o tom ve středu hlasovalo a určil se pevný čas hlasování,“ uvedl pro iDNES.cz ministr práce a sociálních věcí. Letní prázdniny tak na 99 % začnou poslancům po středečním jednání Sněmovny.

K projednání vládního návhu zpřísňujícího valorizace penzí Sněmovně nestačilo pět hodin ve středu a pět hodin v pátek, protože velkou část času ukousla časově neomezená přednostní vystoupení opozičních politiků.

Žádná důchodová reforma v této zemi nevznikla ani nevznikne, řekl Babiš

„Žádná důchodová reforma v této zemi nikdy nevznikla ani nevznikne,“ řekl šéf ANO a bývalý premiér Andrej Babiš.

„Je to celkově jednoduché. Pan ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL navrhuje, aby naši důchodci dostali méně peněz a aby pracovali déle,“ tvrdil šéf ANOo.

ANO vyhlásilo, že změny, které prosazuje vláda a které negativně dopadají na důchodce, v budoucnu zruší. „Hnutí ANO podpásovky kabinetu Petra Fialy v případě, že se dostane v budoucnosti do vlády, napraví,“ řekla šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

Letní dovolené nejsou problém, tvrdí politici

Stále odkládané hlasování nutí mnohé poslance odkládat letní dovolenou. Tvrdí ale, že to není problém.

„Není to komplikace. S možnosti, ze budeme jednat i v příštím týdnu, jsme počítali,“ uvedl pro iDNES.cz šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

„S touto možností jsme od počátku počítali, že pokud obstrukce přesáhnou rozumnou mez a jednání se bude zdržovat nesouvisejícími nesmysly, tak omezíme řečnickou dobu. Jsme připraveni i na jednání příští týden. Babišova vláda měla důchodovou reformu jako první bod programu, ale neudělali nic, Babiš neměl odvahu. Navíc nechali v zákoně průšvih s předčasnými důchody. Odkládat zbytečně důchodovou reformu je stejně hloupé jako odkládat ošetření bolavého zubu, je to bohužel jen snaha podbízet se,“ sdělil iDNES.cz šéf klubu Pirátů Jakub Michálek.

!Vytvořit udržitelný penzijní systém je zásadní úkol. Předchozí vláda problémy jen zametala pod koberec, my je řešíme. Nemají věcná řešení, tak jen obstruují. Prostě se příští týden sejdeme a uděláme, co je potřeba i když budeme mít komplikace,“ uvedl předseda klubu STAN Josef Cogan.

V tom, že se poslancům zkracuje čas na dovolenou, nevidí problém šéfka klubu ANO Alena Schilllerová. „Členové poslaneckého klubu věděli, že bude jednání Poslanecké sněmovny. Máme určitý počet lidí nepřítomných, je to dáno i nemocností, nejenom tím, že měli naplánované možná nějaké cesty svoje. Oni jsou ocbotni, pokud jsou na území České republiky, přijet. Je to pro nás hodně zásadní téma,“ odvětila Schillerová.

„Možná to pro někoho komplikace je, pro mě ne. Já jsem všem našim poslancům říkal, že ať si dovolené naplánují na první dva týdny v srpnu, kdy jsou vládní prázdniny. Ať počítají s celým červencem, že mohou mít práci,“ řekl iDNES.cz ministr práce a předseda lidovců Marian Jurečka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video