Žloutenka z polikliniky: už 24 případů

  • 6
Policii se už přihlásilo třináct lidí, kteří tvrdí, že se nakazili žloutenkou C na pražské poliklinice Centromed. Kriminalisté nyní zkoumají, zda lékaři zdravotnického zařízení nepochybili a nedopustili se trestného činu ublížení na zdraví a šíření nakažlivé choroby.

Nezávisle na jejich vyšetřování už čtyři pacienti podali na polikliniku žalobu a dožadují se statisícového odškodného.

Lidí, kteří prošli léčbou na poliklinice a teď mají žloutenku, je ale mnohem víc, než kolik vyšetřuje policie. Zpráva hlavního hygienika města Prahy hovoří celkem o čtyřiadvaceti pacientech.

Ti všichni přišli na Centromed kvůli úlevě od bolesti. Podrobili se léčbě pomocí infuzí a poté se u nich objevila žloutenka typu C. Prakticky nevyléčitelná nemoc, při níž musí člověk nepřetržitě dodržovat přísnou dietu a většinou také skončí v invalidním důchodu.

"Nerad bych to komentoval, protože nechci ovlivňovat rozhodnutí soudu," sdělil hlavní hygienik Vladimír Polanecký. Z jeho zprávy pro policii však vyplývá, že zdrojem nákazy na poliklinice mohli být dva pacienti s chronickou žloutenkou, kteří na oddělení infuzní terapie docházeli.

Pro možnost, že se na poliklinice lidé skutečně žloutenkou nakazili, svědčí i informace hygieniků. Na oddělení našli řadu nedostatků. "Místo vpichu jehly nebylo kryto sterilním čtvercem, sestra nepoužívala rukavice, lůžko nebylo kryto jednorázovým materiálem, stejně jako podložka pod ruku, která se ani nedezinfikovala po každém pacientovi," píše se ve zprávě hygienika.

On sám však podotýká: "Je nesmírně těžké objasnit, kde se člověk žloutenkou nakazil a kdy." Vedení Centromedu se brání, že hygienické nedostatky nebyly závažné a lékaři je hned odstranili, takže je všechno v pořádku.

"I kdybychom použili nesterilní materiál, člověk tak žloutenku nedostane. Je nutný kontakt nakažené krve s krví zdravou," hájí dobré jméno zařízení ředitelka zdravotní péče Milena Dokulilová.

Před soudem je zatím případ první ženy, která podala žalobu o odškodné. Hana Literová vypadá měsíc od měsíce hůř. Z dlouhých hustých vlasů jí zůstala třetina, a tak je musela zkrátit. Zhoršila se jí pleť a ze společenské ženy se stala unavená paní v invalidním důchodu. "Mohla jsem se nakazit jedině tady. Jinde jsem se nikdy neléčila," řekla.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video