Život v ústavech se změní

  • 6
Téměř sedm tisíc dětí, svěřených soudem do péče kojeneckých ústavů, dětských domovů či ústavů sociální péče, čeká nový režim. Poslanci přehlasovali prezidentovo veto zákona o výkonu ústavní výchovy, který mimo jiné omezuje dobu, kterou může dítě strávit na samotce. Snižuje také počet dětí ve výchovných skupinách až na polovinu. A umožňuje, aby soudy namísto ústavní výchovy využily možnost umístit dítě do takzvané smluvní rodiny.

"Půjde o rodiny, které budou fungovat jako rodinné dětské domovy. Uzavřou smlouvu s diagnostickým ústavem a dítě či více dětí převezmou," uvedla poslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Taková rodina bude muset získat ministerskou akreditaci - a za výchovu dětí pak bude dostávat peníze. Na podobném principu ostatně už fungují takzvané Klokánky, které zřizuje Fond ohrožených dětí. S tím rozdílem, že rodiče vyplácí - ze sponzorských darů - fond, nikoli stát.

Právě kvůli smluvním rodinám odmítl prezident Václav Havel zákon podepsat a poslancům ho vrátil.

Zákon totiž podle prezidenta neurčuje, jaký charakter má smlouva mezi rodinou a ústavem mít: co bude jejím obsahem, jak budou upravena práva a povinnosti smluvních stran a dále jaká práva a povinnosti z toho vzniknou dítěti a jeho biologickým rodičům.

Navzdory těmto nepřesnostem bojovníci za dětská práva zákon uvítali. Zlepší podle nich život sirotků či těch, které kvůli deliktům či nefungující rodině soudy poslaly do ústavů.

"Zákon například nově stanoví, že vychovatelé musí projít psychologickým vyšetřením," uvedla předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková. Ocenila i zpřísnění podmínek, za kterých může být dítě umístěno na samovazbu. Nyní to nebude moci být častěji než čtyřikrát do měsíce a tento trest nesmí dostat dítě mladší dvanácti let.

"Praxe zatím byla taková, že se na samotky zamykaly děti od tří let, a to i na více než týden. Třeba jako trest po útěku z domova," podotkla Vodičková, která vůbec pochybuje o smyslu samotek.

Na její stranu se postavila i zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová, která týdeníku Respekt řekla: "Zavírat děti na samotku, to je trest, který nepatří do 21. století."

Vládní zmocněnec pro lidská práva Jan Jařab nicméně existenci samotek chápe: "Musí to být až poslední řešení. Ale - když například některý z chovanců uteče a pak se vrátí a je pod vlivem drog, těžko ho můžete dát na pokoj k ostatním."

Schválený zákon je podle Jařaba promarněnou šancí. Změny, které přinese, jsou totiž často kosmetické. "Stále ještě jsme neprolomili dědictví předlistopadového režimu, který nás naučil, že když je problém, vytvoříme nějakou instituci, ústav. V něm problematické lidi uschováme. Hodlám dát do Zprávy o stavu lidských práv požadavek na změnu pojetí a cílů ústavní výchovy," řekl Jařab. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video