Prezident Miloš Zeman na Žofínském fóru (25. května 2016)

Prezident Miloš Zeman na Žofínském fóru (25. května 2016) | foto: Michal Šula, MAFRA

Zeman si přeje, aby reorganizace policie přispěla k vyšetřování Bakaly

  • 105
Prezident Miloš Zeman by byl rád, kdyby reorganizace policie, která v pondělí startuje a kterou přes odpor hnutí ANO podepsal ministr vnitra Milan Chovanec, zvýšila počet případů, které policie vyšetřuje. „Pokud reorganizace přispěje k tomu, aby pan Bakala byl podroben vyšetřování, tak budu rád,“ řekl Zeman v rozhovoru pro Blesk na zámku v Lánech.

„Chyba těch útvarů, které jsou považovány za elitní, spočívá v tom, že stály, koukaly se a nic nedělaly,“ prohlásil Zeman. Není si jist výkonností některých policejních útvarů a státních zástupců, zejména v kauze OKD, jejímž byl Bakala vlastníkem.

Prezident to řekl do očí i bývalému šéfovi Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robertu Šlachtovi, který na protest proti reorganizaci polici, sloučení ÚOOZ a protikorupčního útvaru do Národní centrály proti organizovanému zločinu dal v policii výpověď.

„Že pan Bakala vytuneloval OKD je veřejné tajemství, které trvá už asi tři roky. Na a co udělala policie? Co udělalo státní zastupitelství? Teprve teď, když už kráva utekla z chléva a pan Bakala si odnáší pěkného miliardy do svého švýcarského nebo jakého exilu, teprve teď se začíná vyšetřovat,“ řekl v neděli prezident Zeman.

Chybou policejní reformy podle něj bylo, že nebyli včas konzultováni státní zástupci, ale to se teď podle něj začíná napravovat. „Já jsem se snažil působit jako jakýsi zmírňující článek ve střetu mezi ministry Chovance a Babišem,“ uvedla hlava státu. „Já jsem naléhal a dohodli jsme se o tom jak s ministrem vnitra, tak s policejním prezidentem, aby v první řadě byla obnovena finanční policie, kterou zrušil Ivan Langer,“ dodal.

Šlachta je podle něj milý a pro práci zapálený člověk. „Věřím, že se pro něj najde uplatnění. Je to člověk, kterého by byla škoda nevyužít,“ řekl na adresu bývalého šéfa protimafiánského útvaru.

Neopomněl ale Šlachtovi do očí připomenout, že zásah na Úřadu vlády, který vedl k pádu vlády Petra Nečase, má zatím velmi hubené výsledky. Prezident se posměšně zmínil o tom, že to zatím skončilo u vyšetřování kabelek tehdejší premiérovy milenky, nyní jeho druhé manželky Jany Nagyové.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video