Více než dobrý přítel. Maďarského premiéra Orbána přijal Zeman v Lánech

  • 77
Prezident Miloš Zeman přijal v pátek na zámku v Lánech maďarského premiéra Viktora Orbána. Na jednání s ním se chce kromě diskuse o dalších tématech také omluvit za změnu kategorie českého velvyslanectví v Budapešti. Před novináři oslovil maďarského premiéra jako „více než dobrého přítele“.

Český prezident při setkání s Orbánem uvedl, že ho schůzka velmi těší. Připomněl také jejich poslední setkání začátkem v listopadu v Šanghaji.

„Měl jsem také zajímavou schůzku s Viktorem Orbánem, kterému jsem blahopřál ke statečnému postoji v oblasti lidských práv, protože jedno z lidských práv je uchování kulturních kořenů, v daném případě evropských kulturních kořenů,“ prohlásil tehdy český prezident.

Zeman obvinil ve čtvrtek šéfa české diplomacie Tomáše Petříčka, že dělá hrubé chyby. Prezident kritizoval skutečnost, že ministerstvo zahraničí nebude do budoucna řadit ambasádu v Budapešti, stejně jako v několika dalších zemích, do kategorie „země s nejvyšší politickou důležitostí“.

Ministerstvo zahraničí změnu označilo za technickou úpravu související s rozpočtem, která nic nemění na prioritách zahraniční politiky. Také premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že česká pozice k Maďarsku se nemění.

Česká diplomacie uvedla, že kategorizace vyjadřuje změnu v platových třídách vedoucích diplomatů, není to politický signál z hlediska bilaterálních vztahů nebo priorit české zahraniční politiky. Za Petříčka se postavila i jeho ČSSD.

Orbán se v pátek dopoledne setkal s Babišem, poté jednal i s předsedy obou komor Parlament. Večer má v plánu ještě schůzku s kardinálem Dominikem Dukou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video