(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: ČTK

Prezident Zeman plánuje odpočinkový rok. Jen krátké cesty, ale znovu Čína

  • 883
Od listopadové návštěvy v Izraeli odpočívá, na konec letošního roku si naordinoval i s hradním mluvčím Jiřím Ovčáčkem třítýdenní dovolenou. A odpočinkový režim bude mít prezident Miloš Zeman i příští rok. Zatím má v plánu pět zahraničních cest. Vyrazí opět na Slovensko a do Číny.

S výjimkou tradiční Číny půjde o blízké destinace: Slovensko, Rakousko, Maďarsko a Srbsko.

„Zahraniční cesty nejsou soutěží o jejich počet,“ říká k prezidentovu programu Ovčáček. Na Slovensko se Zeman vrátí po roce, kdy navštívil se svým slovenským protějškem Andrejem Kiskou nejdříve na jaře Tatry, v létě vyrazil vlakem z rodiště Tomáše Garrigua Masaryka na jeho letní sídlo v Topoľčiankách a na podzim do Martina.

Bližší podrobnosti k termínu a programu však dosud Hrad nemá. „Zatím vám nemohu odpovědět, otázky jsou předčasné,“ omlouval se Ovčáček.

Totéž se týká návštěv Rakouska a Maďarska. Ty se přitom měly konat už letos, Hrad je však odložil, přednost dostaly odpočinek a cesta do Číny.

Právě do té se Zeman podívá znovu. A zatímco v sousedním Rakousku v tomto volebním období Zeman ještě nebyl, do Číny poletí podruhé, celkem za svých šest let ve funkci už popáté.

Do země česká hlava státu zavítá hned půl roku od své poslední návštěvy. Během té Zemana pozval jeho čínský protějšek Si Ťin-pching na summit k projektu nové Hedvábné stezky.

Zeman během veletrhu zahrál čínskému prezidentovi na klavír:

5. listopadu 2018

Bílý dům zůstává snem

Nejnověji do Zemanova itineráře přibyla návštěva Srbska, odkud prezidentovi přišla pozvánka minulý týden. Ani v tomto případě nejde o překvapivou cestu, právě minulé pondělí totiž Česko navštívila srbská premiérka Ana Brnabićová.

„Zahraniční cesty hlav států se plánují s velkým předstihem. Pokud vidíme na sklonku roku 2018 jenom pět destinací na celý příští rok, které prezident má navštívit, je to trochu málo ambiciózní. Jako občan se ptám, zda bude utužovat naše vztahy s klíčovými partnery – Německem, Francií, Velkou Británií, Spojenými státy,“ poznamenává senátor Pavel Fischer, který působil na Hradě v éře Václava Havla.

Právě vysněnou cestu do USA se Zemanovu týmu stále nedaří domluvit. Na přijetí v Bílém domě Zeman začal pracovat už začátkem roku 2017, kdy zariskoval a v amerických prezidentských volbách v souboji s Hillary Clintonovou podpořil tehdy podceňovaného Donalda Trumpa. 

Zeman od té doby do USA několikrát vyslal vzkaz, že má k Trumpovi blízko, pomoci zahraniční cestě měla také instalace dlouholetého Zemanova spolupracovníka Hynka Kmoníčka na post českého velvyslance ve Washingtonu. Nic z toho však nestačilo. K pozvánce od Trumpa podle diplomatických zdrojů chybí zásadnější téma, o kterém by oba státníci mohli jednat.

Žádný posun zatím nenastal ohledně návštěvy Švédska. Jeho model sociálního státu Zeman léta označoval za svůj vzor, o návštěvě na Hradě mluví už několik let, přesto se ji stále nepodařilo domluvit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video