Čínská delegace navštívila Sněmovnu na pozvání komunistické poslankyně Zuzky Bebarové-Rujbrové.

Čínská delegace navštívila Sněmovnu na pozvání komunistické poslankyně Zuzky Bebarové-Rujbrové. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Zelení ve Sněmovně zapudili čínskou delegaci tibetskou vlajkou

  • 576
Čtveřice zelených poslanců vyvolala ve Sněmovně menší rozruch. Před čínskou delegací, která rokování poslanců navštívila, rozvinuli tibetskou vlajku. Čínská velvyslankyně Chuo Jü-čen s krajany ihned jednací sál opustila.

Delegace Sněmovnu navštívila na pozvání komunistické poslankyně Zuzky Bebarové-Rujbrové. Schůzi právě předsedal komunistický místopředseda dolní komory Vojtěch Filip, který přerušil řeč ministra financí Miroslava Kalouska.

"Na galerii pro hosty se dostavila delegace výboru pro etnické záležitosti Všečínského shromáždění lidových zástupců pod vedením místopředsedy výboru poslance Lu Binga. Takže vás vítáme, vážení kolegové, na jednání Poslanecké sněmovny," pronesl Filip.

V tu chvíli poslanci zelených Přemysl Rabas, Kateřina Jacques, ministr Ondřej Liška a vicepremiér Martin Bursík rozložili tibetské vlajky. Delegace vedená velvyslankyní Chuo Jü-čen z galerie urychleně odešla.

Incident zkritizovala KSČM. Předseda jejích poslanců Pavel Kováčík vystoupil s narychlo sepsaným prohlášením, ve kterém projev zelených odsoudil.

Křištálová lupa "Odsuzujeme provokativní a infantilní vystoupení malé části poslanců Parlamentu České republiky při slavnostním přivítání poslanců Všečínské lidové republiky," prohlásil během dalšího jednání Sněmovny Kováčik. Vyzval ostatní poslance, aby svým podpisem prohlášení podpořili. "Sám za sebe se delegaci omlouvám," dodal.

Počínání zelených se nelíbí ani poslankyni ČSSD Vlastě Bohdalové. Podle ní je vyvěšení vlajky velmi hrubým zneužitím parlamentní půdy a urážkou členů čínské sněmovny.

Občanský demokrat Marek Benda naopak soudí, že poslanci jen vyjádřili svůj názor. Upozornili na to, že by čeští představitelé měli čínským vždy otázku lidských práv připomínat. "To je přece základní lidská povinnost," řekl podle ČTK Benda.

Není to přitom poprvé, co zelení ve Sněmovně rozvinuli vlajku Tibetu. Během mezinárodního dne Vlajka pro Tibet ji vyvěsili z okna Poslanecké sněmovny. Rozzlobili tak předsedu Sněmovny Miloslava Vlčka. - čtěte Tibetská vlajka rozlítila šéfa Sněmovny

Provokaci si nenechal ujít ani premiér Mirek Topolánek. Když v době před odjezdem na olympiádu oznamoval svůj záměr se slavnostního zahájení her zúčastnit, měl v klopě saka placku s tibetskou vlajkou. Čínská velvyslankyně si pak na premiéra stěžovala na ministerstvu zahraničních věcí. - čtěte Čína se zlobí na Topolánka kvůli tibetské vlaječce


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video