Spolupředsedové Strany zelených Magdalena Davis i Michal Berg

Spolupředsedové Strany zelených Magdalena Davis i Michal Berg | foto: Zelení

Zelení si dali podmínku pro spolupráci s ČSSD. Nesmí vést k vládě s Babišem

  • 289
Na nabídku, aby kandidovali na podzim ve volbách spolu se sociální demokracií, dali Zelení šéfovi ČSSD Janu Hamáčkovi ráznou odpověď. Nemůže to vést k tomu, že po volbách sociální demokracie budou znovu spolupracovat s Andrejem Babišem a s hnutím ANO.

Zelení odhlasovali podmínku pro předvolební vyjednávání, že má být o projektu, který přispěje „k zásadní změně politické kultury v Česku a k ukončení oligarchického srůstání politické a ekonomické moci a autoritářského stylu vládnutí“.

„A to včetně odmítnutí spolupráce s Andrejem Babišem a hnutím ANO, a dalšími nedemokratickými a populistickými stranami jako KSČM nebo SPD,“ uvádí doslova usnesení sjezdu. na němž vystoupil šéf ČSSD Jan Hamáček s nabídkou spolupráce v podzimních volbách do Sněmovny.

Ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček se na sjezdu snažil naklonit Zelené a přesvědčit je ke spolupráci i tím, že ministři za ČSSD budou ve vládě prosazovat konec využívání uhlí už v roce 2033, ne až o pět let později, jak vládě navrhla Uhelná komise.

Hamáček vábí Zelené. Slíbil jim hlas ČSSD pro konec uhlí v roce 2033

„Pro případné spojenectví a spolupráci hovoří i výsledky vnitrostranické ankety, kterou jsme si v ČSSD udělali,“ řekl Zeleným Hamáček. „Plán obnovy musí být plánem budoucnosti, který bude obsahovat jak sociální, tak ekologickou dimenzi,“ uvedl také lídr ČSSD.

Zelení pak na sjezdu vyzvali vládu, aby schválila co nejbližší termín konce využívání uhlí v energetice, nejpozději v roce 2030, a zároveň, aby rozhodla o takové útlumové křivce, která povede k bezodkladnému uzavření nejvíce znečišťujících uhelných elektráren.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video