Všeobecná zdravotní pojišťovna v Jihlavě se přesunula do nového krajského sídla...

Všeobecná zdravotní pojišťovna v Jihlavě se přesunula do nového krajského sídla v areálu bývalých kasáren Otakara Jaroše. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Zdravotní pojišťovny budou posílat výpisy jako banky, automaticky a všem

  • 135
K výpisům z bankovních účtů nebo třeba od mobilních operátorů přibudou už za dva roky i výpisy ze zdravotních pojišťoven. Poslanci schválili změnu zákona, která zdravotním pojišťovnám nařídí jednou ročně poslat všem svým klientům sumu, kterou uhradila za jeho péči.

Zatímco nyní si pacienti musí o informace k proplácení péče žádat nebo musí mít elektronickou zdravotní knížku, v roce 2013 se situace změní. Zdravotní pojišťovny budou muset klientům posílat výpis automaticky. Nebude ale podrobný, pacient se dozví jen sumu, kterou během roku utratila za jeho léčbu.

Nová pravidla pro pojišťovny ve středu posvětili poslanci jako součást změn k zákonu o jednotném inkasním místu. Návrh měl být původně už v novele zákona o zdravotním pojištění. Jenže o pasáž se svedl boj, proto se ji ministerstvo rozhodlo odstranit a protlačilo ji až nyní formou "přílepku".

Pojišťovnám se totiž původně nelíbilo, že by výpisy péče měly posílat papírovou formou. Proto usilovaly o to, aby výpis mohl jít i elektronicky, což se nakonec podařilo. "Jen my máme milion klientů, což by bylo nepředstavitelně drahé. Takto to bude, myslím, bez problémů," řekl iDNES.cz Jaromír Gajdáček, ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra a šéf Svazu zdravotních pojišťoven.

"Protože zdravotní dokumentace obsahuje velmi citlivé údaje, vymysleli jsme konstrukci, že pojišťovny budou informoval jen o sumě za pacienta," řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger. Podle něj tak pojišťovny místo půlmiliardy vydají za novou službu odhadem 100 tisíc korun. Pokud bude chtít pacient podrobnější výpis, zažádá si o něj. Dozví se tak i přesné sumy regulačních poplatků a doplatků, které uhradil.

Opatření začne platit příští rok. Výpisu se ale pacienti dočkají až v roce 2013, protože pojišťovny budou informace poskytovat rok zpětně. Pojišťovny musí údaje elektronicky nebo poštou doručit do 31. května.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video