Zápotockého čin odhalila náhoda

  • 1
Dosud neznámé dokumenty, které dokazují, že někdejší komunistický prezident Antonín Zápotocký udělil tajně milost čtyřem nacistickým válečným zločincům, byly objeveny náhodou. Na některé z nich totiž narazila archivářka Alena Šimánková ze Státního ústředního archivu v Praze, když plnila jiné úkoly. Dokumenty potvrdily, že jeden z nacistů, Max Rostock, byl odsouzen k trestu smrti za svou účast na masakru v Lidicích po atentátu na Reinharda Heydricha v roce 1942. A prezidentem Zápotockým omilostněn v roce 1953.

"Hledala jsem něco v jiné záležitosti, která souvisela s nacistickými válečnými zločinci. Přitom jsem narazila na případ Maxe Rostocka. To mne překvapilo. A tak jsem dohledala ostatní věci," popisuje Šimánková.

Potvrzuje však, že žádný z nalezených dokumentů nevysvětluje, proč prezident Zápotocký vlastně milost udělil. Celý případ tak ještě nemusí být definitivně uzavřen, další překvapení není vyloučeno. Šimánková přitom prošla hned čtyři archivní fondy. V každém leží tisíce stran spisů. Hledání v nich je navíc komplikované, protože fondy nejsou zcela zpracovány.

"Schraňujeme pětatřicet kilometrů archiválií, které se týkají jen období po roce 1945. Není v silách nikoho všechno přečíst. To, že se tato informace objevila právě teď, není tedy způsobeno tím, že by to bylo nějak utajeno," řekla vedoucí příslušného oddělení ústředního archivu Alena Nosková.

V tomto oddělení leží archiválie, které se týkají činnosti ústředních orgánů, vlády a ministerstev (ministerstva zahraničí, vnitra a obrany však mají archivy vlastní). Kolik z uložených archivních materiálů již bylo historiky či badateli prozkoumáno, však není přesně zaznamenáno.

I proto nikdo z odborníků nevylučuje, že se podobné překvapivé zjištění může začas zopakovat. "Nové objevy nemohu vyloučit. Ale zcela zásadní změnu pohledu na minulost, myslím, už to nepřinese," soudí Jiří Pernes, historik z ústavu pro soudobé dějiny České akademie věd.

Dokumenty v současné době chce využít Úřad pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu, který plánuje, že je bude zveřejňovat spolu s dalšími materiály o udělování milostí v komunistické éře.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video