Žalobce vrátil policii Kořistkův případ

  • 200
Ostravský žalobce Josef Bláha vrátil policii spis kauzy Kořistka. Zároveň o měsíc prodloužil lhůtu na došetření případu údajného podplácení unionistického poslance. "Vyslanci" ODS Marek Dalík a Jan Večerek údajně Kořistkovi nabízeli 10 milionů za to, že nepodpoří Grossovu vládu.

"Je potřeba ještě některé věci dotáhnout. Proto jsem spis vrátil k dopracování policejnímu komisaři, abych mohl rozhodnout," řekl Bláha.
 
Spis studoval od 4. ledna. "Není dostatek důkazů k opětovnému zahájení trestního stíhání, ale ani pro jiné rozhodnutí," uvedl Bláha. Lhůtu na vyšetření případu prodloužil i přesto, že o to kriminalisté nežádali.
 
Tajemníka předsedy ODS Mirka Topolánka Marka Dalíka a lobbistu Jana Večerka na konci loňského září policie obvinila, že Kořistkovi při červencové schůzce nabídli deset milionů korun a místo velvyslance v Bulharsku za to, že při hlasování o důvěře nepodpoří novou vládu.
 
Ostravští žalobci ale jejich stíhání 18. října zrušili, zadržení i obvinění obou mužů označili za nezákonné.

Kauza vzbudila velký rozruch také na politické scéně, mimo jiné proto, že mezi odposlouchávanými se ocitl i předseda ODS Topolánek. Prověřování kauzy ale dál pokračovalo.

Vyšetřovatelé podle ČTK trvají na původní verzi, podle níž má Kořistka pravdu a Dalík s Večerkem obvinění zaslouží. Rozhodující roli ale sehraje v dalším vývoji žalobce Bláha. Právě jeho právním názorem je totiž policie vázána.´

ČLÁNKY iDNES O KAUZE KOŘISTKA

Zdeněk Kořistka, Marek Dalík a Jan Večerek. Všichni tři jsou aktéry údajné kauzy politické korupce. Ta hýbe koalicí, ale především opoziční ODS. (14. října 2004)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video