Budova Soudního dvora Evropské unie (SDEU) v Lucemburku

Budova Soudního dvora Evropské unie (SDEU) v Lucemburku | foto: Profimedia.cz

Česko se s Bruselem přelo kvůli zemědělství už několikrát. Vždy úspěšně

  • 61
V již uzavřených případech sporů s Evropskou komisí, které se týkaly korekcí ze zemědělských fondů, má Česko zatím stoprocentní úspěšnost, uvedl pro iDNES.cz mluvčí vlády Vladimír Vořechovský. Česko se s Evropskou komisí přelo zatím šestkrát. Čtyři případy jsou již ukončené, dva doposud probíhají.

O minulých žalobách ve středu mluvil i ministr zemědělství Miroslav Toman. Podle něj se bude žaloba na Evropskou komisi u Soudního dvora EU kvůli neproplácení dotací pro firmu Agrofert podávat striktně na základě doporučení právníků.

První doposud otevřený případ se týká finanční korekce tři různých auditů. „Komise uložila České republice finanční korekci ve třech různých auditech – jednotná podpora na plochu, investice ve vinařství, požadavky podmíněnosti. Tribunál rozhodnutí Komise zčásti zrušil. Na základě toho již bylo do státního rozpočtu vráceno přibližně 66 milionů korun,“ uvedl Vořechovský. Kauza však ještě není u konce, stále probíhají jednání o kasačním opravném prostředku. 

Česko se pře s Komisí také v případě finanční korekce za údajné nedostatky v kontrolách zemědělců.  Ve zbývajících čtyřech věcech je však Česká republika se svými žalobami úspěšná. 

Evropská komise například Česku uložila finanční korekci za údajně nadlimitní zásoby zemědělských komodit. Evropský soud EU však rozhodnutí Komise zrušil. „Do státního rozpočtu bylo vráceno přibližně 300 milionů korun,“ sdělil mluvčí. 

V dalším případu se Česku do státní kasy vrátilo přibližně 55 milionů korun. Komise dříve žádala finanční opravu za údajně nesprávnou podporu restruktualizace vinic. „Tribunál žalobě nevyhověl, ale v rámci kasačního opravného prostředku Soudní dvůr zrušil rozsudek Tribunálu i rozhodnutí Komise,“ popsal Vořechovský. 

Poslední dva případy se týkaly nesprávné podmínky podpory pro mladé zemědělce a nedostatky v kontrolách zemědělců. Oba případy Česko u soudu vyhrálo. Do rozpočtu se tak vrátilo přibližně 20 milionů korun.

Babiš se jednání nezúčastnil

Babiš se nezúčastnil jednání vlády, na kterém se rozhodlo, že Česká republika zažaluje Evropskou komisi u Soudního dvora EU kvůli pozastavení dotací pro holding Agrofert. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka bylo hlasování vlády jednomyslné, kabinet se řídil doporučením právníků.

„Já jsem se toho jednání vlády nezúčastnil. Je to záležitost právníků našeho státu,“ řekl Babiš o podání žaloby. Stejně reagoval i na dotaz, proč vláda o svém rozhodnutí neinformovala na tiskové konferenci.

Informaci o jeho neúčasti potvrdil také Vořechovský. „Pan premiér se neúčastnil projednávání u body 2 - zákon o hnojivech, u body 3 a u žaloby.“ 

Všechny tři body se týkaly zemědělství. 

„Dodávám, že celkový počet žalob České republiky od přistoupení k EU je vyšší, ale další žaloby se týkají jiných otázek, než jsou finanční korekce v zemědělství,“ dodal Vořechovský.

Stoprocentní úspěšnost Česka u Soudního dvora EU potvrdila i mluvčí ministerstva zahraničních věcí. 

„Od přistoupení k EU podala ČR celkem 17 žalob. Zemědělských fondů se týkalo 6 z nich,“ uvedla Zuzana Štíchová. Zdůraznila, že podání žaloby neznamená, že by Česko jakkoliv rozporovalo výsledky auditu. 

Žaloba jako technická věc

Toman odmítl námitky opozice, že se kabinet pro žalobu rozhodl kvůli tomu, že se jedná o zájmy Agrofertu. Podle Tomana podá Česko žalobu z principu, protože nesouhlasí s postupem komise. Agrofert do února 2017 vlastnil současný premiér Andrej Babiš, pak jej vložil do svěřenských fondů.

Stát chce podat žalobu kvůli tomu, že komise zastavila platby z evropského rozvojového programu. Šlo o peníze za poslední čtvrtletí roku 2018 a první loňské čtvrtletí ve výši téměř 247 000 eur (6,3 milionu korun). Lhůta pro podání žaloby uplyne příští pondělí 10. února. „Nevymyká se to vůbec jakémukoliv jinému postupu v minulosti,“ dodal Toman. Platby byly pozastaveny kvůli Babišovu možnému střetu zájmů.

Vládní zmocněnec pro zastupování státu před Soudním dvorem Evropské unie pro Český rozhlas ve středu upřesnil, že Česko jinou možnost nemá. „Protože Evropská komise minulý týden na bilaterálním jednání uznala, že minimálně z části je její rozhodnutí neopodstatněné, ale přitom své rozhodnutí ještě nezrušila. Nám končí lhůta pro napadení rozhodnutí 10. 2. letošního roku, tak nemáme jinou možnost, než právě to rozhodnutí napadnout před soudním dvorem,“ uvedl.

Druhý audit to neovlivní

Podle něj je to technická věc, kterou musí Česko udělat. „Když následně, jak jsem řekl, Evropská komise své rozhodnutí zruší, tak budeme mít možnost žalobu vzít zpět,“ dodal.

Ministryně financí Alena Schillerová uvedla, že předmětem žaloby je výklad českých zákonů o střetu zájmů a o Státní zemědělský intervenční fond. Výsledek nebude mít podle ní vliv na druhý unijní audit k Babišovu střetu zájmů, který se týká dotací ze strukturálních fondů a speciální předpis o fondu se u něj neaplikuje.

V návrhu, který v pondělí schválili ministři, ministerstvo uvedlo, že nesouhlasí s pozastavením části průběžných plateb. „Ministerstvo navrhuje po konzultaci s vládním zmocněncem pro zastupování České republiky před Soudním dvorem EU podat žalobu na neplatnost prováděcího rozhodnutí komise ze dne 28. listopadu 2019, kterým došlo k pozastavení průběžných plateb spojených s Programem rozvoje venkova ČR,“ stojí v dokumentu. Jedná se o období od 16. října 2018 do konce roku a od 1. ledna do 31. března 2019. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video