Zákon o soužití homosexuálů se opět zpozdí

- Kontroverzní zákon o partnerském soužití homosexuálů, o němž se už dlouhé měsíce diskutuje, nebude přijat dříve než na podzim. Poslanecká sněmovna totiž ve středu na popud Cyrila Svoboda z KDU-ČSL rozhodla, že se zákon musí dopracovat ve sněmovních výborech. Zákon proto nemůže být přijat na nynější schůzi, ale až na příští, která se bude konat až v říjnu.
Ve sněmovně se znovu prokázalo, že tábory odpůrců a zastánců předlohy jsou zhruba stejně silné, a osud zákona bude tedy nejistý.

Zákon o soužití homosexuálů, který má lidem stejného pohlaví dát možnost uzavírat svazky podobné manželství, přitom během středečního dopoledne dvakrát o chloupek unikl úplnému smetení se stolu. Poprvé jeho zamítnutí navrhly poslankyně Evy Fischerové (ČSSD) a Vlasty Parkanové (zvolena za KDU-ČSL), podruhé opět Cyril Svoboda.

V podrobné rozpravě ve druhém parlamentním čtení, která navázala na přerušené jednání ze středečního rána, se odpůrci zákona soustředili na kritiku jeho legislativní podoby. "Tento návrh trpí velmi zásadními právními nedostatky," uvedl například Svoboda. Zdeněk Škromach (ČSSD), další z poslanců, kteří jsou proti registrovanému partnerství, vystoupil s neobvyklým návrhem na odklad účinnosti této normy až na rok 2025.

S odložením platnosti zákona z původního 1. ledna 2000, ovšem jen o několik měsíců, počítá vzhledem k rozhodnutí sněmovny i jedna z autorek návrhu zákona Zuzka Rujbrová (KSČM).

Navrhovaný zákon by dvojicím stejného pohlaví umožnil uzavřít před notářem smlouvu, která jim má zaručit většinu práv podobných právům manželů s výjimkou nároku na osvojení či adopci dětí.

Ačkoli v diskusích o této právní úpravě zaznívají i legislativní připomínky, klíčovým argumentem jejích odpůrců je obava z oslabení postavení tradiční rodiny. Někteří se navíc domnívají, že schválení zákona může otevřít cestu k výchově dětí v homosexuálních svazcích. Zastánci zákona obavy nesdílejí. Podle nich navíc není důvod, aby část občanů jen kvůli odlišné sexuální orientaci neměla stejná práva jako ostatní.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video