Řezat a kácet až nakonec. Cílem novely je především hledat řešení, jak stromy...

Řezat a kácet až nakonec. Cílem novely je především hledat řešení, jak stromy ušetřit kácení. Novinkou také má být povinnost vysadit strom nejdále tisíc metrů od pokáceného. | foto: Profimedia.cz

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové mají podle novely zákona o ochraně přírody, která je nyní v připomínkovém řízení, být pokuty za nelegální kácení dřevin z důvodu výstavby.

Připravovaný zákon zavádí i další novinky – ukládá stavebníkům povinnost zaplatit za vykácené stromy poplatek obcím, pokud není možná náhradní výsadba. Zároveň zákon zvyšuje ochranu stromořadí ve městech, která povyšuje naroveň veřejné infrastruktury, kde už nebude platit právo veta správců sítí, nad nimiž stromy rostou.

„Pokuty za kácení bez povolení jsou dnes tak směšně nízké, že řada investorů nebo developerů si raději nechá dát pokutu. Vyjde je to levněji než věc řešit dle zákona a vysázet náhradu,“ tvrdí Martin Ander, poradce ministra životního prostředí a autor posílení legislativní ochrany dřevin v novelizovaném zákoně.

I těm, kdo budou kácet kvůli výstavbě legálně, se zpřísní podmínky. Dnes platí, že úřad za pokácené stromy přikazuje náhradní výsadbu. Pokud k ní ale nebyly vhodné pozemky či prostory, stavebník se jí mohl vyhnout a nic ho to nestálo. Nyní bude platit.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video