ilustrační snímek | foto: Krimi Plzeň

Vyšší tresty za týrání zvířat neprošly. Soud bude moci uložit zákaz chovu

  • 79
Trest za týrání zvířat ani za pytláctví Sněmovna nezpřísnila. Soudy ale budou moci uložit zákaz držení zvířat a jejich chovu, a to až na deset let. Změnu trestního zákoníku schválili ve středu poslanci. Trest by mohl být uložen, kdyby se někdo dopustil trestného činu v souvislosti s držením, chovem nebo péčí o zvíře.

Zákon nyní ještě musí projednat Senát a potvrdit prezident Miloš Zeman.

Skupina osmi desítek poslanců původně chtěla zpřísnit z pěti na osm let trest vězení za týrání zvířat nebo provozování množíren, nebo alespoň na šest let.  Tvůrcům novely se nepodařilo ani zavést nový trestný čin, kterým měl být chov zvířat v nevhodných podmínkách.

„Je pro mě naprosto nepochopitelné, že poslanci odmítli naše návrhy, které by výrazně zlepšily ochranu práv zvířat v České republice,“ reagoval poslanec za TOP 09 Dominik Feri.

Poslanec ODS Marek Benda varoval před tím, aby byl do zákona zakotven nový samostatný trestný čin chování zvířat v nevhodných podmínkách. „Bude tendence některých aktivistů začít používat právě nové ustanovení proti zoologickým zahradám, cirkusům, možná velkochovům,“ řekl Benda k pozměňovacímu návrhu, který podala nová šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Navrhovala, aby ten, kdo chová větší počet zvířat v nevhodných podmínkách a tím ohrožuje jejich život nebo jim způsobuje útrapy, mohl být odsouzen na jeden rok nebo potrestán zákazem činnosti. Její návrh nakonec o šest hlasů neprošel, když ho nepodpořila většina poslanců ANO, ODS, komunistů a lidovců.

„Je potřeba postupovat skutečně s určitou rozvahou a nepřiznávat zvířatům všechna práva, která mají lidé, protože to bychom se skutečně mohli dostat do absurdních situací. Nejenom že zvířata budou dědit po svých majitelích, ale nakonec je nebudeme ani moci vodit na vodítku, protože to bude proti jejich důstojnosti a bude to omezovat jejich přirozené chování,“ řekl před hlasováním o zákonu bývalý předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Případy týrání zvířat jsou podle ochránců i policie poměrně časté:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video