Polský lobbista Jacek Spyra

Polský lobbista Jacek Spyra - Polský lobbista Jacek Spyra, který nařkl expremiéra Stanislava Grosse z korupce. (2. září 2005) | foto: Václav Pancer, MF DNES

Začínám mít strach, říká Jacek Spyra

  • 25
Hlavní aktér "aféry Unipetrol", polský podnikatel Jacek Spyra, byl do pátečního odpoledne v klidu. Ve chvíli, kdy v Praze jednaly špičky ČSSD a označily jej za provokatéra a podvodníka, hrál s kamarády kousek od Prahy v Dobřejovicích fotbal.

NEPŘEHLÉDNĚTE:
Politici ČSSD: Jsme obětí podvodníka

Jako by se ho aféra nijak netýkala. Když se však dozvěděl, že na něj chce vláda poslat tajnou službu, aby ho prošetřila, zvážněl.

"Dělají ze mě největšího grázla této republiky. Ale já nejsem grázl ani agent, ani tunelář, ani provokatér. Popravdě řečeno: začínám mít strach, že se mi může něco stát," řekl v pátek Spyra.

Ministři ČSSD zveřejnili, že jste vyšetřován pro bankovní podvod.
Nic jsem nevytuneloval. Policie vyšetřuje pokus o podvod, který jsem ale nespáchal. Nejsem jediným aktérem této kauzy. Vyšetřování přitom ještě není uzavřeno a mrzí mě, že ČSSD nectí presumpci neviny. Vytáhli to na mě, aby ze mě udělali nedůvěryhodnou osobu. Házejí na mě špínu. Je to účelové.

Na schůzkách s Paroubkovým tajemníkem Doleželem, které natočila na skrytou kameru Nova, jste mluvil o uplácení Grosse. Máte pro to důkazy?
Já jsem jen citoval, co se psalo v polských novinách, že se o tom spekuluje. Žádné důkazy nemám. Všichni se domnívají, že jsem nějaký mimořádný pramen informací, ale to není pravda.

Proč jste se scházel s Doleželem?
Pan Doležel mi volal kvůli článkům v polských novinách. Tak jsem mu řekl, jaká tam je atmosféra. Informoval jsem ho, že krakovská prokuratura zvažuje výslech ministrů.

Věděl jste, že se to setkání natáčí na skrytou kameru?
Ne. Vím, že se teď spekuluje, že jsem provokatér, ale to není pravda. Co bych z toho měl? Vždyť teď mám z toho největší problémy já. Valí se na mě řada trestních oznámení, jsem medializovaný jako největší zločinec. Proč? Vždyť jsem nic špatného neudělal. Možná jsem si zbytečně pustil pusu na špacír, ale já jsem si povídal s kamarádem a nevěděl jsem, že mě někdo natáčí.

Scházel jste se v minulosti i s jinými členy ČSSD než jenom s panem Doleželem?
Ano, ale rozebírat to nebudu. Nebudu útočit proti ČSSD.

Dal jste někdy ČSSD sponzorský dar?
Ne, ale jednou jsem pomohl ministerstvu vnitra, když ho vedl Stanislav Gross. Financoval jsem nákup sportovního zařízení do policejní tělocvičny v Praze ve Stromovce.

Dnes (v pátek) kvůli vám zasedaly špičky ČSSD a vlády, jste člověk, který hýbe politikou. Jak se cítíte?
Špatně. Ale nebudu utíkat. Neudělal jsem nic špatného. Nikoho jsem nechtěl pomlouvat ani obviňovat. Policii se vyhýbat nebudu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video