Slunce vstoupilo do znamení Vah a začal astronomický podzim. Ilustrační foto | foto: David Votruba, iDNES.cz

Začal podzim, předpověď slibuje teplé dny

  • 3
Třiadvacet minut po půlnoci začal v Česku astronomický podzim. Slunce vstoupilo do znamení Vah a nastala podzimní rovnodennost. Meteorologové však navzdory přízemním mrazíkům slibují pokračování babího léta. Také čas je stále letní, hodinky si přetočíme až poslední říjnový víkend.

Při podzimní rovnodennosti se zvěrokruh přechyluje ze znamení Panny do znamení Vah.

Slunce je v tu chvíli nad rovníkem, takže rovnoměrně osvětluje obě polokoule. Den a noc mají stejnou délku. Slunce vyjde téměř přesně na zeměpisném východě a zapadne přesně na západě.

V pravé poledne jej pozorovatelé v české kotlině mohli spatřit ve výšce 40 stupňů nad obzorem, zatímco na rovníku bylo přímo nad hlavou.

Podzim slibuje babí léto
Meteorologové v úterý zveřejnili dlouhodobou předpověď. - více zde

Slibují ranní přízemní mrazíky a mlhy, ale denní teploty mezi 19 a 23 stupni Celsia. Zvětšenou oblačnost a přeháňky očekávají až koncem října.

Předpověď počasí najdete na pocasi.idnes.cz

Zimní čas začne v říjnu
Ještě nedávno se zároveň se začátkem podzimu měnil i čas. Vládním nařízením z z roku 1995 byl ale zaveden sedmiměsíční, tedy delší letní čas.

Letos si Češi posunou hodinky o šedesát minut zpět až poslední říjnový víkend v noci 30. října. Letní čas pak nastane zase příští rok v březnu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video