Začal boj o vysílací radu

  • 25
Vládní koalice potvrdila, že chce ovládnout devět rozhodujících míst v nové třináctičlenné Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. "Nepochybně se o to pokusíme, k zásadním rozhodnutím rady je potřeba devět hlasů," řekl místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal.

Sociální demokraté posílají do boje pět kandidátů, lidovci a unionisté po dvou. Kandidují publicista Václav Žák, bývalý poslanec ČSSD Jan Kostrhun, předseda Helsinského občanského shromáždění Petr Pospíchal, spisovatelka Eva Kantůrková, někdejší lidovecký senátor Jiří Šenkýř či mediální expert Milan Jakobec.

Jde vesměs o nová jména mezi kandidáty vládní koalice není ani jeden z členů odvolané rady, které vládní koalice klade za vinu prohranou arbitráž o televizi Nova. Ta bude Česko stát více než deset miliard korun.

Opozice naopak na tváře z odvolané rady spoléhá. ODS navrhuje šest jmen - mimo jiné bývalé radní Petra Žantovského a Alenu Mackovou. Komunisté zase sázejí například na odvolaného radního Daniela Nováka a svého bývalého poslance Dalibora Matulku.

"Lidé z odvolané rady znají mediální problematiku, proto chceme, aby se alespoň někteří dostali i do rady nové. Ale koalice má patrně zcela opačný záměr: usiluje o to, aby tam tomu nikdo nerozuměl," míní poslanec ODS Miroslav Beneš.

Záměr vládních stran získat v nové radě převahu devíti hlasů potřebných k udělování licencí na televizní a rozhlasové vysílání odsuzuje. "Svědčí to o tom, že se snaží ovládnout média," tvrdí.

Jestli vládní koalici její plán vyjde, rozhodne až způsob volby nové rady. Pokud se bude hlasovat tajně, nemusí jí záměr vyjít. Někteří sociální demokraté by se totiž mohli přiklonit k ODS a komunistům.

Nespokojený je například poslanec ČSSD Radim Turek, který se do nové rady snažil prosadit odvolaného radního Zdeňka Duspivu, "proslaveného" úzkou spoluprací se známým mediálním lobbistou Jaroslavem Berkou. O způsobu volby se rozhodne až těsně před hlasováním, které připadá na 29. dubna.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video