Radnice Prahy 1 bude od filmařů chtít parkovací místa pro místní občany. (Ilustrační foto)

Radnice Prahy 1 bude od filmařů chtít parkovací místa pro místní občany. (Ilustrační foto) | foto: Jiří Koťátko, MF DNES

Za natáčení bude Praha 1 žádat od filmařů parkovací místa

  • 2
Praha 1 bude rychleji vyřizovat povolení k filmování. Na oplátku ale po filmařích chce, aby vyšli vstříc místním obyvatelům, kterých se natáčení dotkne. "Požadujeme, aby ten, kdo bude natáčet, zajistil obyvatelům adekvátní náhradu parkovacích míst v lokalitě," uvedl starosta Petr Hejma.

"Trváme i na tom, aby byla zajištěna maximální průchodnost místa natáčení, pokud není uzávěra bezpodmínečně nutná. A po natáčení musí být zajištěn dokonalý úklid," popsal starosta základní pravidla, na kterých se radnice dohodla se zástupci filmařů z Asociace producentů v audiovizi (APA) a z České filmové komory.

Štáb si má například pronajmout nejbližší podzemní garáže a ty dát starousedlíkům k dispozici.

Nové povinnosti pro filmaře

Tři dny před natáčením musí filmaři informovat místní obyvatele i živnostníky o natáčení, a to letáčky s jednotnou grafickou úpravou, které vyvěsí na domovních dveřích nebo vhodí do schránek.

"Budou tam informace o náhradním parkování a další organizační pokyny," upřesnil starosta Prahy 1 Hejma.

Na oplátku zkrátí radnice současnou třicetidenní lhůtu pro vyřizování povolení pro filmaře na deset pracovních dnů, případně za poplatek 3 000 korun až na pět dnů.

Kdy se platí dar

do bezpečnostního fondu
- výměra ploch, které filmaři zaberou, přesáhne 1 000 m2
- natáčení bude trvat déle než sedm dnů
- filmování velmi naruší integrovanou dopravu v Praze 1
- natáčení změní dopravu ve více než dvou ulicích
- filmaři použijí pyrotechniku, zasněžování či jinak naruší klid
- bude se filmovat v nočních hodinách
Pozn.: Stačí, aby byla splněna jedna z výše uvedených podmínek
Zdroj: Městská část Praha 1

Filmaři, kteří dosud skládali dobrovolně dar do Bezpečnostního fondu městské části (10 korun za metr čtvereční záboru a jeden natáčecí den), budou nyní muset takový příspěvek dávat povinně. Kromě toho zaplatí dalších 10 korun za metr a den jako místní poplatek a stejné nájemné dají i Technické správě komunikací.

Radnice však na základě žádosti odpustí povinný dar do bezpečnostního fondu při natáčení snímků charitativního charakteru, dokumentárních a vzdělávacích filmů.

"Tuto dohodu bereme jako dobrý začátek s tím, že by bylo dobré, kdybychom měli podobné dohody ve všech částech Prahy," uvítala novinku Monika Kristlová z APA. Ludmila Claussová z filmové komory dohodu hodnotí také kladně, ale uvítala by, kdyby se hlavní město naučilo lépe své krásy nabízet a "prodávat".

"Chybí tady to, co mají třeba v Paříži nebo teď nově začíná v Vídni. Město zaměstnává čtyři úředníky, na které se filmaři obrátí a oni už sami vyřídí všechna povolení v různých částech města a od různých institucí," řekla s tím, že jim velmi záleží na propagaci metropole.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video