Stránky Sněmovny nefungují. Poslanci se do vnitřní sítě dostanou, návštěvník ale hledá stránky Sněmovny marně.

Stránky Sněmovny nefungují. Poslanci se do vnitřní sítě dostanou, návštěvník ale hledá stránky Sněmovny marně. | foto: Petr Topič, MAFRA

Web Sněmovny napadli útočníci, dosáhli jeho vypnutí

  • 52
Internetové stránky Poslanecké sněmovny se odpoledne ocitly pod útokem. Je podobný nedávnému úderu na web vlády, i na Sněmovnu se začalo ptát příliš mnoho počítačů najednou. Pracovníci IT oddělení Sněmovny web vypnuli, mimo provoz zůstane až do konce útoku.

Podstata útoku DDoS

Jako "Distributed Denial of Service" se označuje útok, při němž se současně mnoho počítačů zkouší připojit na nějaký web.

Může to být s vědomím jejich majitelů (útočníků) nebo bez něj (útočící počítač někdo ovládne na dálku a zneužije).

Útok cílové stránky "jen" znepřístupní, nejedná se o práci hackerů, kteří by se snažili ukrást cenná data.

"Útok mohu potvrdit, kolem sedmnácté hodiny jsme odpojili vnější přístupy, abychom ochránili server před případným nebezpečím," řekl iDNES.cz mluvčí Sněmovny Roman Žamboch.

Útok na stránky http://www.psp.cz nese podobnou stopu jako série nedávných odvetných akcí za protipirátskou dohodu ACTA. Pod palbou se před několika dny ocitl i web české vlády.

Poslanci sami mohou nadále využívat vnitřní sněmovní síť. Stránky jsou nedostupné jen pro běžné návštěvníky, takže se například nyní nelze dozvědět, jaké body jsou pevně zařazeny na úterní jednání či v jakých výborech sedí poslanci ČSSD.

"Z charakteristiky útoku nevyplývá, že by byla nějak ohrožena data, ale přístupy zůstanou odpojeny, dokud útok neskončí," řekl iDNES.cz Žamboch.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video