Extrémní zkouška. Armáda poslala vrtulníky Sokol na cvičení v Pyrenejích

  • 3
Je to přelomová událost. Česká armáda vůbec poprvé vyslala do francouzských Pyrenejí vrtulníky W-3A Sokol. Na základně Sainte-Léocadie se účastní cvičení Mountain Flight 2019. Příslušníci 243. vrtulníkové letky ze Kbel tak mají možnost trénovat v prostředí, kam se dosud nedostali.

Létání ve velehorách bylo až do letoška doménou armádních vrtulníků Mi-17, Mi-171Š a  Mi-24. Před několika dny se však na francouzsko-španělskou hranici vydali také jejich kolegové se stroji W-3A Sokol. 

„Ve výškách, kde v Čechách končíme, ve Francii teprve začínáme. Je to výzva,“ říká major Petr Šafařík, velitel kontingentu z 24. základny Dopravního letectva Praha Kbely.

Vrtulníky W-3A Sokol v Pyrenejích

České Sokoly operují ve Francii dva. Do Pyrenejí se dostaly vlastní silou. Nejdříve přelétly z Prahy do Plzně na základnu Líně, tam načerpaly plné nádrže paliva a vyrazily přes celé Německo do Francie. Sokol je schopen ve vzduchu vydržet tři hodiny, a tak další tankování stroje čekalo teprve na francouzské základně Phalsbourg. A podruhé až u Středozemního moře na vojenském letišti Orange. 

Po stejné trase, ovšem s několikahodinovým rozdílem, letěly na cvičení Mountain Flight 2019 také vrtulníky Mi-171Š ze základny Náměšť nad Oslavou.

W-3A Sokol

Výroba byla zahájena v roce 1985. Vrtulník je určen k přepravě maximálně 12 osob nebo materiálu o hmotnosti do 2 200 kg a pro leteckou pátrací záchrannou službu (SAR).

Vojenský záchranářský vrtulník Sokol otestoval nový heliport v areálu liberecké...
  • Maximální rychlost: 270 km/h
  • Dolet: 1 225 km
  • Hmotnost: 3 300 kg
  • Typ motoru: 2 x WSK-PZL Rzeszów TWD-10W
  • Délka trupu: 14,21 m
  • Výška: 4,12 m
  • Průměr rotoru: 15,2 m

Piloti českých Sokolů se během jednoho dne ocitli v úplně jiném světě, operují totiž ve výškách od 2000 do 3000 metrů nad mořem. V řídkém horském vzduch se jejich stroje chovají jinak. 

„V těchto výškách máme přísnější omezení maximální váhy vrtulníku, takže se musíme před každým letem o to důkladněji připravit. Musíme předem rozvrhnout náklad a především si zjistit podmínky v cílové oblasti,“ dodává major Šafařík. 

Posádky Sokolů se během dvou týdenních turnusů mají seznámit s operačními a taktickými postupy, které armáda používá v zahraničních misích, nacvičovat budou i záchranu osob z vysokohorského terénu.

Cvičení Mountain Flight 2019 ve francouzských Pyrenejích skončí v pátek 13. září, potom naši piloti přelétnou svoje stroje zpátky do Česka. Pro pozemní personál s vybavením přilétne transportní CASA.   

Letecká základna Sainte-Léocadie, kde operují české vrtulníky

Letecká základna Sainte-Léocadie, kde operují české vrtulníky

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video